Bună Dimineața

Cum ieșim din „primul stadiu al nebuniei”?

Urmărind emisiunea, m-am amuzat, dar și m-am întristat văzând-o pe o invitată din studio, cum se căznea să găsească cuvântul adecvat pentru a defini starea morală și psihică a unui om care-și permite un asemenea lux într-o țară a sărăciei. S-a căznit de vreo câteva ori și nu l-a mai găsit…

Cred că, cel mai potrivit cuvânt e NEOBRĂZÁRE (lipsă de cuviință, obrăznicie, nerușinare, nesimțire), dar cu precizarea făcută de Emil Cioran: „Neobrăzarea nu este acceptabilă decât în cazul nebunilor. De altminteri, neobrăzarea este o formă de nebunie, primul stadiu al nebuniei”.

A spune despre Voronin că este la primul stadiu al nebuniei nu înseamnă a-l ofensa; toți marii și micii dictatori, cu unele excepții, evident, au trecut prin acest „primul stadiu al nebuniei” – cel mai recent exemplu e cel al lui Ianukovici, de la Kiev. Asemenea fenomene patologice se pot produce doar în societăți bolnave, în care nu funcționează democrația, morala, biserica, societatea civilă ș.a.m.d. sau funcționează formal. Anume în asemenea societăți „liderii națiunii” se află în afara controlului public.

Voronin a mai avut și alte manifestări de neobrăzare (ca prim-stadiu al nebuniei) și societatea nu l-a sancționat în vreun fel. Neobrăzare era să depui flori la monumentul lui Lenin apoi să stai cu lumânarea în mâini, în biserică; neobrăzare era să declari că primul comunist din lume a fost Iisus Hristos; neobrăzare era să depui flori la Ștefan cel Mare și să declari că nu a fost român… Și toate acestea se petreceau sub ochii noștri înțelegători și toleranți, ceea ce ne permitem să tragem concluzia că de fapt, la modul potențial, și noi suntem ca și el, la primul stadiu al nebuniei, numai că nu avem condiții de manifestare.

Dovadă elocventă în acest sens servesc noii parveniți, născuți în condițiile capitalismului sălbatec moldovenesc. Țoapa la braț cu Dinu Păturică, adică bădăranul cu bădăranca, mitocanul cu mitocanca, țopârlanul cu țopârlanca, care, au devenit „vipuri”, pozează în reviste glamuroase, unele chiar se dezgolesc frumos. Zilele acestea a făcut furori pe rețelele de socializare o „procuroară” care își etala cu nerușinare luxul în care se tăvălește… Chiar dacă acest lux este dobândit în sudoarea frunții, totuna, neobrăzarea cu care este etalat dovedește că chirițoaia în cauză e la primul stadiu al nebuniei.

Așadar, ce să aștepți de la o societate în care „crema” ei, „elitele” din administrația statului, din business, politică ș.a. sunt la acest stadiu al nebuniei? Credeți că doamna „procuroară” îl acuză pe Voronin? Nu. Ea visează să ajungă ca el. Credeți că aceste „elite” îl condamnă pe Voronin? Nu. Ele visează să ajungă să aibă în garaje tot atâtea mașini.

Voronin este creațiunea noastră, a unei societăți care și-a pierdut busola morală și se orientează în viață după luciul arginților furați. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *