Frumusețe

Cum întreţii hainele în funcţie de materialul lor

De multe ori, nu urmărim întocmai instrucţiunile de pe etichetă şi riscăm să deteriorăm ţesătura. Iată câteva reguli de bază care te vor ajuta să-ţi păstrezi hainele ca noi, pentru mai multă vreme.

Pentru mătase foloseşte săpun cu pH neutru

Este de preferat ca hainele din mătase să fie curăţate uscat. Verifică, oricum, instrucţiunile de pe etichetă. Dacă le speli acasă, foloseşte apă călduţă (maximum 30 de grade Celsius) şi săpun cu pH neutru.

Clăteşte mătasea cu apă caldă din abundenţă şi stoarce delicat. Calcă ţesătura la o temperatură joasă, printr-o pânză umedă.

Spală pânzeturile la temperaturi ridicate

Înainte de spălare, îndepărtează petele de grăsime (acolo unde este cazul). Foloseşte clor pentru pânză albă şi înălbitori fără clor pentru pânza colorată.

Materialul se spală apoi la maşina de spălat evitând tratamentele agresive. Setează maşina pe un tip de stoarcere delicat. Pânzeturile se calcă umede, la o temperatură ridicată.

Bumbacul alb se tratează cu clor

Pentru rufele foarte murdare, înainte de spălare, toarnă soluţii speciale de înălbire pe petele de grăsime. Este recomandat să foloseşti programul de prespălare al maşinii de spălat.

Dacă nu ai maşină automată, pune rufele mai întâi la înmuiat. Spală articolele din bumbac cu imprimeuri la o temperatură de 40 de grade Celsius şi foloseşte detergenţi speciali pentru spălări la temperaturi mai joase.

Dacă este nevoie, tratează hainele complet albe cu clor. Hainele din bumbac se stropesc cu apă înainte de a fi călcate la temperaturi ridicate.

Viscoza se spală în apă rece

Pentru hainele din viscoză ce pot fi spălate manual este obligatoriu să urmăreşti instrucţiunile de pe etichetă. Încearcă să foloseşti apă mai rece.
Rufele astfel spălate se storc uşor, prin presare, şi se pun la uscat pe un umeraş, dacă instrucţiunile nu interzic acest lucru.

Cele împletite se vor usca aşezate pe o suprafaţă netedă. Se calcă umede, la temperaturi medii.

Poliesterul se calcă printr-o cârpă umedă

Fibră vegetală, creată în laborator, poliesterul are următoarele pretenţii: se spală cu apă călduţă, fie manual, fie la maşina de spălat. Hainele din poliester se calcă la o temperatură medie, printr-o pânză umedă, aşezată între material şi fierul de călcat. În acest fel, previi luciul pe care fierul l-ar putea lăsa pe material.

Materialul acrilic se usucă pe umeraş

Este o fibră sintetică ce se spală la maşina automată, cu apă călduţă. Hainele mai delicate se spală manual, îndepărtând excesul de apă printr-o stoarcere delicată.

Acestea se usucă pe umeraş, iar articolele de îmbrăcăminte din material acrilic împletite se usucă pe o suprafaţă netedă. Se calcă la o temperatură medie-joasă.

Fereşte lâna de lumină şi căldură

Spală puloverele cu apă călduţă (30 de grade Celsius) şi foloseşte detergent special pentru astfel de materiale în formă lichidă. Clăteşte apoi puloverele cu apă rece din belşug.

Foloseşte înălbitor fără clor Vanish sau Ace Gentil numai dacă este absolut necesar. După clătire şi stoarcere delicată, înveleşte-le într-un prosop ca să se absoarbă excesul de apă.

Întinde-le apoi la uscat pe o suprafaţă netedă, într-un loc ferit de lumină şi surse de căldură. Calcă îmbrăcămintea la o temperatură moderată, printr-o pânză umedă aşezată între material şi fierul de călcat.

Iată temperaturile la care se spală

În primul rând, rufele se spală separat. Cele albe nu se amestecă cu cele colorate. Cele foarte murdare nu se amestecă cu cele mai puţin murdare.

Bumbacul – dacă optezi pentru un program de prespălare, rufele albe trebuie spălate la o temperatură între 50-90 de grade Celsius. Cele colorate se recomandă a fi spălate la o temperatură între 40-50 de grade Celsius.

Sinteticele – ţesăturile din material sintetic se spală fie la temperaturi între 30-60 de grade Celsius (cele albe), fie la temperaturi între 30-40 de grade Celsius (cele colorate).

Lâna – articolele din lână se spală la 40 de grade Celsius rufele albe şi 30 de grade Celsius rufele colorate.

Mătasea – articolele de îmbrăcăminte din mătase trebuie spălate la o temperatură de maximum 40 de grade Celsius.

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *