Actualitate

Cum îți dai seama că un copil are autism. Dacă strigă și se trântește pe jos nu înseamnă că e prost educat

Copilul cu autism poate să strige, să bată cu picioarele în pământ, să se trântească jos. În asemenea situații părinții se simt neajutorați și au nevoie de înțelegere. Este mesajul transmis de către Maria Kioning, conducătoarea Asociației „Înțelegem Autismul”, cu prilejul Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, scrie IPN.

Mai multe ONG-uri au organizat astăzi, 2 aprilie, la Chișinău, Bălți, Tiraspol și Râbnița, acțiuni de sensibilizare a publicului față de această afecțiune. Voluntarii le-au vorbit trecătorilor despre problemele cu care se confruntă familiile care educă copii cu autism și felul în care pot fi ajutate. „Azi încercăm să le spunem oamenilor că asemenea comportament nu este semnul unei educații proaste sau al unui comportament agresiv și le explicăm cum e corect să procedezi în asemenea caz ”, a mai spus conducătoarea Asociației „Înțelegem Autismul”.

Primele semne ale autismului pot fi văzute foarte devreme. La 2-3 luni copilul evită contactul vizual, după 6 luni nu râde ca răspuns la zâmbetul părintelui, la opt luni nu urmărește degetul arătător, iar la nouă nu gângurește. „Sunt lucruri pe cât de elementare, pe atât de puțin cunoscute. Sigur, diagnosticul este stabilit de doctor, însă e bine ca părintele să fie informat, de aceea, am elaborat materiale informative despre primele semne ale autismului, care vor fi amplasate în instituții medicale și educaționale”, a comunicat Maria Kioning. Diagnosticarea afecțiunii și luarea măsurilor la timp este primul pas în stabilirea unei comunicări eficiente între părinți și copilul cu autism, iar ulterior – integrarea acestuia în societate.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății din 2016, unul din 160 de copii se naște cu autism. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *