Editorial

Cum ne-am obișnuit cu rolul de victimă?

Fie că vorbim de oamenii simpli sau de politicieni, de jurnaliști sau de artiști, cu toții s-au deprins cu rolul de victimă și caută paranoic dușmanul pe care ar putea să-l învinuiască. Tot răul ce ni se întâmplă nu e din vina noastră, e din vina unui dușman imaginabil, efemer, a unor forțe externe aflate la sute și mii de kilometri depărtare. Moldovenii s-au deprins cu acest dușman care le strică viața de zi cu zi.

Să analizăm un pic situația, și să vedem cine sunt acești dușmani. În dependență de opiniile politice (create din știrile TV sau din discuțiile la o halbă) dușmanii moldovenilor ar putea fi împărțiți în două tabere. Unora le strică viața Obama și America, altora Putin și Rusia. De parcă Putin sau Obama se ușurează în scara blocului tău sau te calcă cu mașina pe trecerea de pietoni. Aceștia sunt dușmanii de bază ai moldovenilor. Aceștia ne snopesc copiii în bătaie și ne ruinează familiile. Însă există și dușmani mai mici, în forma funcționarilor publici, a polițiștilor, medicilor, șefilor, colegilor de lucru ș.a.m.d. Ne-am deprins să-i învinuim pe alții, pentru că așa este mai ușor, iar învinuirea dușmanilor imaginari ne ajută să nu vedem bârna din propriul nas. Cu cât dușmanul este mai greu de atins, cu atât este mai periculos. De exemplu Obama este mai periculos decât Chirtoacă, deși primarul are și el partea lui de vină. Plouă torențial în oraș – e vina lui Chirtoacă; șoferul unui microbuz te-a bruscat și te-a înjurat – e vina lui Chirtoacă; ți-a căzut balconul construit ilegal – e vina lui Chirtoacă.

Preferăm să-i învinuim pe alții și să ne lamentăm, decât să încercăm să rezolvăm de sine stătător problema. Îmi aduc aminte de un părinte care se lamenta pasagerilor într-un troleibuz. Omul susținea că copilul lui este intoxicat de posturile TV rusești, iar Putin este de vină. Păi stai un pic, domnule! Oare Putin a venit și i-a inclus copilului tău canalele rusești? Oare Putin este cel care ți-a lăsat copilul să stea în singurătate cu televizorul, ziulica întreagă? Putin n-are nicio treabă cu copilul tău, tu ești vinovatul. Această logică prinde bine și în cazul celor care-l au în calitate de dușman de moarte pe Obama sau pe oricine altcineva. Poetul și disidentul rus Iosif Brodski are un citat extraordinar la această temă. Îl voi reproduce aici, în speranța că vom înceta să învinuim morile de vânt și vom încerca să ne rezolvăm singuri problemele. „Încercați toate metodele pentru a evita să vă atribuiți statutul de victimă. Degetul arătător este cel mai periculos organ din corpul vostru, pentru că arătătorul e dornic să acuze. Arătătorul care acuză este semnul victimei. Indiferent de gravitatea situației, nu încercați să învinuiți forțele externe: istoria, statul, rasa, directorul, părinții, fazele lunii, copilăria etc. Momentul în care învinuiți factorii externi pentru problemele voastre semnifică capitularea, în acel moment ați încetat încercarea de a mai schimba ceva”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *