Moldova

Cum poate Moldova întoarce miliardul grație crizei refugiaților?

Un cititor TIMPUL ne-a sunat și ne-a întrebat dacă statele europene ar putea vinde cetățenii sirienilor, precum și altor doritori de a fi locuitori de drept ai Europei. Tot el ne-a sugerat că vânzarea cetățeniilor s-ar putea transforma pentru Moldova într-o sursă de venit, iar pentru candidați – într-o cale legală de a ajunge în Europa.

Drepturi pe bani

A deveni cetățean plătind o anumită taxă este o realitatea pentru mai multe state. Antigua și Barbuda este o țară insulară localizată în estul Mării Caraibelor, la limita Oceanului Atlantic. Pentru a primi cetățenia acestui stat, candidații trebuie să investească cel puțin 400.000$ în proprietate imobiliară sau să facă o donație de 200.000$. Aceleași condiții le prezintă Federația Sfântul Kitts și Nevis, țara insulară din arhipelagul Antilele Mici, care solicită o donație de 250.000$ pentru acordarea unei cetățenii.

Mult mai multe state, inclusiv europene, aplică principiul cetățeniei în schimbul unei investiții (în engleză „citizenship by investment”). Malta, țara insulară aflată la sudul Siciliei, încearcă să profite de apartenența sa la Uniunea Europeană pentru a atrage noi investitori. Potrivit Washington Post, în 2013, Malta a stabilit necesară investiția de 865.000$ pentru obținerea unei cetățenii. Forțele politice de opoziție s-au revoltat și au organizat proteste. Drept reacție, taxa a crescut la 1.57 milioane de dolari, iar candidații sunt obligați să-și stabilească domiciliul în Malta.

Cipru, o altă țară europeană, acceptă investiții de 6.2 milioane de dolari în schimbul unei cetățenii. Candidații ce aplică în grup pot deveni locuitori de drept ai Ciprului pentru un preț redus, de 2.48 de milioane per individ. Același Washington Post menționează că programul a fost gândit pentru a atrage investitorii din Federația Rusă.

Austria acordă cetățenie „în cazul unor contribuții excepționale în interesul republicii”, după cum este notat pe site-ul guvernului austriac. O astfel de contribuție trebuie să pornească de la suma de 10 milioane de dolari per individ.

Inclusiv Statele Unite ale Americii propun o modalitate de obținere a cetățeniei prin intermediul investițiilor. Prin intermediul programului Visa EB-5, străinii ce au investit de la 500.000$ la un milion de dolari pot obține green cardul, după care pot aplica pentru cetățenie. Condiția pe care o înaintează guvernanții americani este ca investiția să fie alocată într-o zonă cu o rată a șomajului cât mai ridicată.

Aproximativ 340.000 de imigranţi au intrat numai în acest an în Uniunea Europeană. Specialiștii, dar și politicienii afirmă că fluxul de refugiați nu va conteni în curând. Este la fel de probabil ca o parte a imigranților să considere Republica Moldova o bună destinație. Țara noastră devine și mai atractivă în contextul regimului liberalizat de vize pe care l-a obținut în urma semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Ce ar fi dacă am stabili un tarif pentru cetățenia Moldovei? Pentru un preț de 50.000$, avem nevoie de 20.000 de candidați (la o populație de 3 milioane de cetățeni) pentru a întoarce miliardul.

Cât de etic este, însă, să vindem cetățenii? Nu vom dilua oare identitatea și așa translucidă a națiunii? Sau din contra, asemeni Austriei și Ciprului, vom beneficia de pe urma investițiilor?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *