Sănătate

Cum poţi combate amorţelile provocate de sedentarism

Oboseala avansată este şi ea o cauză a circulaţiei periferice deficitare. Exista câteva metode simple de îmbunătăţire a circulaţiei în zona mâinilor şi picioarelor, care pot fi realizate zilnic, fie în pauza de masă de la prânz, fie seara, înainte de culcare.

Plimbările scurte sunt ideale pentru îmbunătăţirea circulaţiei sanguine. O mică plimbare de zece minute la prânz poate face minuni pentru sistemul tău circulator şi chiar pentru tonus.

O altă metodă pentru revigorarea circulaţiei este masajul. Se recomandă consultarea unui specialist pentru aceste proceduri, pentru că masajul poate fi şi o bună metodă de detoxifiere şi detensionare musculară.

Dacă nu ai timp nici de o plimbare şi nici de o şedinţă săptămânală de masaj, încearcă un exerciţiu la birou, pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui. Aşezat pe scaun, întinde picioarele şi roteşte-le pe rând în sensul acelor de ceasornic, de zece ori pe fiecare.

Te ridici în picioare şi cu talpa atinge şezutul. Menţine această poziţie cu mâna câteva secunde, după care poţi ridica genunchiul la piept, acolo unde din nou menţii poziţia câteva secunde.

După doar cinci minute eşti gata pentru o altă oră în faţa biroului, dar nu uita de pauza următoare, absolut esenţială pentru a-ţi revigora circulaţia la nivelul picioarelor.

Dacă ai probleme cu mâinile, fiind amorţite pentru că întreaga zi stau într-o singură poziţie, iată câteva ponturi utile care îţi pot fi de folos pentru îmbunătăţirea circulaţiei şi evitarea amorţelilor si mâncărimilor de palme.

Începe mai întâi cu degetul mare, pe care ţi-l roteşti în sensul acelor de ceasornic, cu mişcări lente, care să nu forţeze în nici un fel structura osoasă. Întinde pe rând fiecare deget cât poţi de mult şi menţine această poziţie câteva secunde. La fel şi mâinile, pe care le întinzi atât în faţă cât şi în lateral cât poţi de mult.

Poţi face câteva rotiri ale braţelor, începând de la un ritm scăzut până la unul susţinut, dar să controlezi articulaţiile continuu, pentru a evita accidentările. După această mini-şedinţă de mişcare, poţi aplica o loţiune pe mâini, într-o cantitate potrivită care să îţi permită un masaj al mâinilor de câteva minute.

Nu uita că hidratarea este esenţială pentru circulaţia sângelui, deci nu te opri la un litru de apă pe zi, pentru că nu este suficient. Mai mult, consumul de apă face minuni pentru sistemul imunitar, reglează digestia şi alungă oboseala de peste zi, dar te fereşte şi de bacterii sau viruşi.

O altă metodă de îmbunătăţire a circulaţiei periferice este alternarea băilor fierbinţi cu cele reci în fiecare seară. Încearcă să reduci consumul de cafea şi alcool dacă nu vrei să ai probleme circulatorii şi să mănânci alimente cu un conţinut bogat de vitamina C şi E. Usturoiul este ideal pentru îmbunătăţirea circulaţiei, dacă se consumă proaspăt şi zilnic.

Toate aceste mici exerciţii sau recomandări pentru stilul de viaţă şi alimentaţie îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi pe termen lung te feresc de afecţiuni care pot fi foarte grave. Nu trebuie decât puţină voinţă de a le aplica în fiecare zi şi dorinţa de a scăpa de amorţelile lucrului la birou.

Sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *