Femeia

Cum previi abuzul psihologic

Nu ignora simptomele unei relații abuzive, chiar dacă la prima vedere poți crede că niște mici critici sau câteva jigniri nu pot să-ți facă prea mult rău. Iată care sunt semnalele de alarmă pe care nu ai voie să le ignori.

Te subestimează

Îți pune la îndoială competențele, te acuză că nu-ți faci treaba cum trebuie, că ești mediocră sau că nu te pricepi la diverse chestii, slăbindu-ți încrederea și motivația de a întreprinde anumite activități. Uneori poate să ascundă jignirile în glume sarcastice sau ironii acide, forțându-te să nu te superi pe el. Singurul lucru care îți rămâne de făcut este să începi să te întrebi dacă nu cumva are dreptate în ceea ce spune. Critica negativă și punitivă, amenințările și șantajul emoțional duc la distrugerea încrederii, anularea de sine, a identității și a valorilor proprii.

Brusc nu mai ești stăpână pe timpul tău

El stabilește când să vă întâlniți și, de cele mai multe ori, ripostează violent atunci când vrei să faci o schimbare în program. Te acuză că pui altceva sau pe altcineva pe primul loc, că nu îl respecți sau că nu îi conferi importanța pe care o merită. Te face să te simți vinovată, ba mai mult, te poate aduce în stadiul de a-ți cere scuze pentru comportamentul tău „nepotrivit”. Dacă, în schimb, el este cel care te lasă baltă, când îl confrunți, neagă tot ce spui și te acuză că vrei să stârnești certuri inutile.

Adevărul lui trebuie să fie și al tău

„Nu știi despre ce vorbești”, „Nu ai înțeles nimic”, „Nu asta s-a întâmplat de fapt”, „Lasă că știu eu ce ai vrut să spui” – cu astfel de replici, încearcă să-ți schimbe percepția asupra realității, convingându-te să iei de bune opiniile lui. Pretinde că știe mai multe despre experiențele și motivațiile tale decât tu însăți.

Viața ta e în mâinile altuia
Îți controlează cercul social, forțându-te să închei legăturile cu unii din prietenii tăi, jignindu-i și jignindu-te și pe tine că umbli cu ei, te „anulează” intelectual, întrerupându-te când vorbești sau acuzându-te că spui prostii, îți invadează intimitatea, cerându-ți detalii precum parolele de la e-mail sau codurile de la carduri. În cazul în care refuzi să-i faci pe plac, te acuză că ai ceva de ascuns.

Te manipulează prin limbajul corpului

Se supară și refuză să-ți mai vorbească, este ursuz și morocănos, îți aruncă priviri acuzatoare și mânioase, nu mai este afectuos, pleacă din cameră trântind ușile, lovește pereții, conduce cu viteză, totul ca să-ți demonstreze tacit că greșești, dereglându-i și lui echilibrul.

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *