Bună Dimineața

Cum putem salva țara de la înec?

DEX-ul spune că înecul reprezintă moartea prin asfixiere, cauzată de pătrunderea apei în căile respiratorii. Eu nu pot să-mi imaginez cât de îngrozitor este să sfârșești în acest fel. Se pare, însă, că nu pe toți îi sperie acest lucru și din păcate mulți nu văd scăldatul ca un pericol real pentru viață și intră în apă pe unde apucă.

Acum câteva zile, un minor din satul Brătuşeni a mers la lac împreună cu fratele său şi cu un amic. La un moment dat, băiatul s-a scufundat şi nu a mai ieşit. Ceilalţi doi copii au ieşit la mal şi au cerut ajutor, dar a fost prea târziu. Copilul a fost scos din apă mort. Cazuri de acest fel se întâmplă destul de des vara și asta deoarece copiii merg la scăldat fără supravegherea părinților. De aici și întrebarea: câți copii trebuie să se mai înece, pentru ca părinții să fie mai responsabili și să nu le permită să meargă la scăldat nesupravegheați?

Altă treabă este cu maturii care-și găsesc sfârșitul printre valuri. În această perioadă multe grupuri merg în pădurile de pe marginea râurilor. Acolo, oamenii fac grătare și consumă alcool în exces. Înfierbântați și cu mintea tulbure, intră în râu să se răcorească și se întâmplă să nu mai iasă vii din apă. De aici, o altă întrebare: câți oameni trebuie să se mai înece ca alții să evite să intre în apă după ce au băut câteva pahare de tărie în plus?

Din păcate, nu este în puterile noastre să prevenim toate aceste cazuri tragice, dar prin faptul că scriem despre aceasta îi putem face pe unii să se gândească de două ori înainte de a intra în apă.

Dacă totuși suntem martori la accidente de acest fel, trebuie să cunoaștem cum putem acorda victimei primul ajutor.

Iată aici și o mică instrucțiune recomandată de salvatori. În caz de înec, timpul de intervenție util nu trebuie să depășească 3 minute, pentru că leziunile cerebrale ireversibile se constituie rapid. Pentru a salva persoana de la înec trebuie să-i eliberați căile respiratorii, fie prin efectuarea respirației artificiale, fie prin efectuarea masajului cardiac extern. Victima trebuie monitorizată până la sosirea medicilor.

Nu fiți indiferenți atunci când cineva cere ajutor!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *