Sănătate

Cum să ai grijă de corpul tău atunci când planifici să mergi în vacanță

Bea suc de morcovi!

Înainte cu 2-3 săptămâni de expunerea prelungită la soare, este recomandat să consumăm zilnic 150 de ml de suc de morcovi proaspăt, făcut în casă, ne sfătuieşte medicul dermatolog Viviana Iordache, de la clinica DermaLife. Dacă nu, ar trebui să consumăm morcovi cruzi. Aceste legume conţin o mare cantitate de betacaroten, o substanţă care ajută organismul în producerea de melanină. Melanina ajută organismul să se apere de efectele nocive ale razelor ultraviolete.

Expune-te gradat la soare!

Înainte de prima zi de plajă, ar trebui ca organismul să fie obişnuit cu expunerea la soare. Iar acest lucru se face gradat. Astfel, înainte de a merge pentru prima dată la piscină sau ştrand, stai zilnic la soare, în costum de baie, 2-3 minute. Apoi, o dată la două zile prelungeşte expunerea cu încă 3 minute. Atenţie! Dacă eşti blond, ai tenul alb şi ochi albastrştri, perioada de acomodare trebuie să fie mai îndelungată în comparaţie cu timpul de expunere al persoanelor brunete, cu ochi căprui.

Foloseşte cremă de protecţie solară cu factor + 50

Când te expui pentru prima oară la soare este obligatoriu să foloseşti o cremă de protecţie solară cu factor de protecţie cât mai ridicat: 50 sau + 50. Aceste produse trebuie folosite pe tot parcursul verii, dar mai ales în prima zi de plajă. Dacă eşti blond, ai pielea albă şi ochi albaştri, trebuie să te dai cu cremă o dată la 1,5-2 ore, cât timp stai în soare. Dacă eşti brunet, atunci poţi folosi produsul o dată la 3 ore. Perioada ideală de expunere la soare, indiferent de tipul de piele pe care îl ai, este dimineaţa, între orele 7.00-9.00 şi seara, după ora 17.00. Însă, asta nu înseamnă că după aceste intervale de timp trebuie să stai în casă. Te poţi adăposti sub o umbrelă sau poţi sta la umbră. Atenţie! Umbrela te protejează de soare în proporţie de doar 80%!

Te-ai înroşit? Adăposteşte-te la umbră!

În cazul în care vezi că pielea s-a înroşit şi chiar simţi uşoare usturimi sau mâncărimi, este absolut obligatoriu să te adăposteşti la umbră. Recomandat ar fi să pleci de pe plajă. Aceste sfaturi sunt însă inutile persoanelor care suferă de boli de imunitate, diabet zaharat, hepatite cronice, sunt predispuse sau chair suferă de cancer de piele. Însă, pentru cei sănătoşi sunt primele lucruri de care ar trebui să ţină cont.

Consumă citrice şi legume verzi

Pe tot parcursul verii şi mai ales dacă te expui frecvet la soare este indicat să ai o alimentaţie sănătoasă pentru o imunitate de fier. Medicul dermatolog recomandă consumul de citrice şi legume verzi: spanac, pătrunjel, salată verde, ardei verde etc.

Cum ne ferim de bolile pe care le putem lua de la piscină

De la început trebuie specificat faptul că nu ne îmbolnăvim din cauza apei din piscină, iar asta datorită cantităţii mari de clor. Este un mit în care nu ar trebui să mai credem. În schimb, ne putem îmbolnăvi şi putem suferi de diferite afecţiuni dermatologice dacă intrăm în contact cu bălţile care se formează în jurul bazinului unde clorul s-a evaporat, dacă nu purtăm papuci de plastic la duşuri, dacă folosim o toaletă care nu este corect igienizată. Atenţie, deci! Nu te descălţa de papuci când intri la duşuri, nu te aşeza pe capacul vasului de toaletă, spală-te pe mâni după ce ai folosit toaleta cu săpunul propriu.

Cum afectează clorul din apă sănătatea pielii?

Clorul folosit la dezinfectarea apei din piscine este dăunător pielii dar dintr-un alt punct de vedere. Acest element ne poate provoca alergii, iritaţii, arsuri chimice dacă ne expunem la soare fără să fi făcut un duş cu apă curată, după ce am ieşit din bazin. Multe persoane ies din apă şi se expun la soare fără să fi îndepărtat clorul de pe piele. Astfel, în contact cu lumina şi cu razele UV acesta se activează şi te poţi trezi cu afecţiuni dermatologice. Este absolut obligatoriu să faci, înainte de expunerea la soare şi după ce ai ieşit din piscină, un duş cu apă curată şi să-ţi clăteşti corpul foarte bine.

Vrei să te bronzezi mai repede? Nu folosi ulei de măsline!

Este o mare greşeală pe care o fac foarte multe persoane: aceea de a folosi la plajă ulei de măsline în locul cremelor pentru protecţie solară. Se crede că uleiul de măsline te ajută să te bronzezi mai repede şi, dacă te arzi, datorită nivelului crescut de hidratare a pielii, nu simţi nici o durere. În realitate, uleiul nu te protejează împotriva efectelor negative ale razelor ultraviolete, pielea se arde, deşi nu simţi acest lucru decât atunci când e prea târziu şi se pot produce anumite mutaţii la nivelul aluniţelor ce pot declanşa cancerul de piele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *