Femeia

Cum să comunici în timpul unei certe

E mai dificilă rezolvarea unei probleme printr-o abordare proactivă şi prin găsirea unui consens. Vă propunem câţiva paşi pentru a diminua rănile create de loviturile emoţionale.

Evită reînvierea trecutului. Când partenerul tău este neliniştit sau trist, nu reînvia trecutul, prezentându-l ca un exemplu pentru a-ţi demonstra punctul de vedere sau a încerca să rezolvi problema. Dacă trecutul reapare, înseamnă că nu a fost rezolvat şi va declanşa alte emoţii. Rămâi la subiect pentru a soluţiona problema şi doar după, poţi trece la alte chestiuni.

Foloseşte limbajul pozitiv. Modul în care te exprimi în timpul unei certe poate influenţa felul în care reacţionează partenerul. Nu direcţiona discuţia spre partener, utilizând fraze precum „Tu niciodată”, „Tu trebuie” sau „Tu mereu”. Rişti ca celălalt să preia o atitudine defensivă. În schimb, foloseşte fraze în care să vorbeşti despre tine şi despre emoţiile tale (de exemplu, În experienţa mea sau Eu simt că).

Transformaţi-vă în „noi”.
Certurile par uneori o luptă dintre tine şi mine, cu scopul de a stabili un câştigător şi un perdant. Relaţiile însă nu sunt construite pe opoziţie. Ele sunt constituite din doi jucători, din aceeaşi echipă, care trebuie să muncească împreună pentru un scop comun. Cel mai simplu mod de a atinge acest scop este de a rezolva chestiunile ce apar prin participarea activă a ambilor parteneri, respectând dorinţele fiecăruia.

Asumă-ţi rolul în cadrul problemei.
Nimeni nu este perfect, dar nimănui nu-i place să admită că a greşit. Asumându-ţi rolul în cadrul unei dispute, îi arăţi partenerului tău că eşti dispusă să lucrezi cu el. Ţine minte, într-un vals este nevoie de doi.
Dacă argumentele tale par să se înteţească, calmează-te. Respiră mai profund, vorbeşte mai rar şi scade tonul. Asigură-ţi partenerul că îţi pasă de el.

Nu pleca. Majoritatea cuplurilor preferă să plece pentru a evita conflictul. Acest gest însă poate crea mai multă panică în partener, deoarece va simţi că nu-ţi pasă de emoţiile sale. Plecarea va lăsa relaţia ca o rană netratată. Asigură-ţi partenerul că îi vei sta alături şi că este o persoană importantă în viaţa ta.

Instalarea peretelui:
multe cupluri se distanţează, punând un perete între ei şi chiar dorm în camere diferite după o lungă ceartă. Distanţa va adânci prăpastia dintre voi. În loc să aştepţi ca partenerul să facă primul pas, să construiască podul la loc, reconectează-te emoţional cu el. Îmbrăţişaţi-vă, spune-i că-ţi pare rău şi acceptă-ţi durerea.

(S. U.)

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *