Actualitate

Cum să facem față caniculei: recomandări de la specialiști

La fel, specialiştii în sănătate recomandă să consumăm cel puţin 2 litri de lichide – sucuri, apă plată, iar dacă dispunem de aer condiţionat, să reglăm climatizorul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, scrie IPN.

Pe timp de caniculă este indicat să purtăm pălării de soare, haine lejere din fibre naturale de culori deschise. Nu se recomandă consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece favorizează deshidratarea, astfel diminuând rezistenţa organismului la căldură. La fel nu se recomandă băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), fiind diuretice acestea deshidratează organismul.

Pe parcursul zilei este indicat să fie făcute duşuri călduţe. În încăpere, nu trebuie folosite ventilatoarele dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius. Se recomandă consumul de fructe şi legume proaspete pentru că ele conţin o mare cantitate de apă şi se recomandă evitarea consumului de alimente cu conţinut sporit de grăsimi, sare, zahăr, a bucatelor prăjite, afumate, semifabricatele, fast-food etc.

Specialiştii în sănătate recomandă o atenţie sporită şi grijă pentru persoanele în etate, copii, persoane cu dizabilităţi, oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită. Copiii nu trebuie lăsaţi fără supraveghere, chiar pentru perioade scurte de timp, în automobile sau în încăperi prost ventilate. În perioada caniculară trebuie evitate plimbările. Nu se recomandă scăldatul în apă rece. Alimentarea copiilor va include legume, fructe, sucuri naturale şi decocturi din plante.

Este foarte util ca în perioadele caniculare persoanele cu afecţiuni cronice cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul de familie în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Meteorologii au emis avertizare cod portocaliu de caniculă pentru perioada 7-9 iulie în toate raioanele republicii. Conform prognozelor pe 7 iulie în majoritatea raioanelor temperatura va atinge valori de 34-35 de grade Celsius, iar pe 8 şi pe 9 iulie vor fi 36-38 de grade Celsius. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *