Actualitate

Cum să ne ferim de nitrații din legume și fructe?

Ne-am obişnuit să considerăm legumele şi fructele proaspete drept produse alimentare sănătoase. Dar, din cauza unei varietăţi de nitraţi şi pesticide, consumărea acestora de multe ori este mai nocivă.

Cele mai contaminate fructe și legume care pot fi găsite în magazine vin din Turcia, Israel sau Egipt. Aceste țări au pământul sărac care nu poate da o recoltă bogată, fără cantități semnificative de îngrășăminte.

Pentru ca să deosebim care fructe și legume proaspete sunt mai sănătoase vă oferim câteva trucuri.

Cu cât mai groasă este coaja unei roșii, cu atât mai multe substanțe chimice aceasta conține. Este contraindicat să cumpărați roșiile de culoare portocalie. Pulpa albă și venele groase pe tăietură sunt un semnal de conținut mare de substanțe chimice. Și dacă totuși ați cumpărat roșiile care considerați că sunt cu nitrați, țineți-le în apă rece timp de o oră.

O mare cantitate de nitrați se găsesc în straturi superioare și la vârful rădăcinilor, așa că decupați-le înainte de consuma sfecla, morcovul sau ridichi. Nu cumpărați sfecla cu cozi curbate. Tăiați la morcovii un cm de coadă, iar părțile verzui ar trebui să fie tăiate complet, fiindcă ele conțin un număr mare de substanțe chimice.

În cartofi nitrații trec sub piele și în miezul tuberculului, astfel încât după ce apa cu cartofi a fiert, ea trebuie să fie aruncată.

Castraveții ar trebui să fie de culoarea ierbii, culoarea verde închisă indică surplusul nitraților. Primii dovlecei și vinete trebuie să fie decojite. Tăiați tulpina – este locul cel mai toxic.

Cei mai mulți nitrați conțin frunzele superioare și tulpina verzii, astfel încât acestea trebuie să fie aruncate.

Verdețurile ca salata verde, pătrunjelul sau mărarul întotdeauna absoarbă rapid nitrații și înainte de a le adăuga în feluri de mâncare, puneți-le în apă pentru o oră. Cele mai multe produse chimice se acumulează în vene, peduncule și nu este nevoie să le mâncați.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *