Timpul Liber

Cum să salvezi trandafirii de îngheț

Iarna se apropie inevitabil și, în ciuda tuturor recordurilor de temperatură, înghețul vine odată cu ea. Multe dintre plantele din grădinile noastre sunt sensibile la temperaturile sub zero grade, așa că trebuie să fie pregătite pentru îngheț. Grădinarii experimentați au subliniat necesitatea de a tăia toți trandafirii înainte ca cifrele cu semnul minus să devină o realitate zilnică pe site-urile de prognoză meteo pentru zona dumneavoastră.

O organizație horticolă de top a declarat că tăierea acestor tufe de trandafiri are două obiective cheie: să păstreze plantele frumoase și să le mențină sănătoase. Primul este de a îndepărta lăstarii morți, bolnavi sau deteriorați; al doilea este de a deschide centrul plantei pentru a îmbunătăți circulația aerului și a preveni bolile fungice.

Când vine vorba de tăiere, pot exista unele diferențe în funcție de tipul de trandafiri pe care îi aveți în creștere. Există sfaturi specifice pentru trandafirii pestriți, trandafirii hibrizi de ceai și floribundas, trandafirii de acoperire a solului, trandafirii cățărători și trandafirii arbustivi.

Dacă nu știți ce fel de trandafir aveți, nu vă faceți griji, sfaturile generale de tăiere sunt valabile pentru toate tipurile de trandafiri.

Sfaturi pentru tăierea trandafirilor

Când se taie, tăieturile nu trebuie să fie la mai mult de 5 mm deasupra mugurelui și trebuie să fie înclinate în jos, departe de mugure. Tăiați mugurii orientați spre exterior pentru a da tufei o formă deschisă spre centru.

Tăind tulpinile astfel încât mugurii să fie orientați spre interior, se încurajează o creștere mai verticală, în loc să se împrăștie dezordonat. Dacă un mugure latent nu este vizibil, tăiați pur și simplu lăstarul la înălțimea corectă.

Tăiați ramurile muribunde până la un miez alb și sănătos și urmăriți ca tulpinile să fie spațiate corespunzător pentru a permite circulația liberă a aerului.


Cum se taie trandafirii cățărători

Tăiați tulpinile lungi, îndoite, care sunt înalte și care au nevoie de un sprijin pentru a nu cădea.
În cazul în care există o singură tulpină veche și groasă până la nivelul solului, tăiați-o cu grijă, deoarece este posibil să nu se mai refacă dacă este tăiată puternic.

Scurtați-o cu aproximativ o treime până la jumătate și în cazul trandafirilor cu mai multe tulpini, încercați să îndepărtați câteva dintre cele mai bătrâne tulpini, cât mai aproape de bază. Puteți identifica tulpinile vechi după culoarea lor cenușie sau după coaja cojită.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *