Sănătate

Cum să-ți hidratezi și să-ți protejezi mâinile pe vreme rece

Iarna, mâinile devin uscate, iar pielea se descuamează și se crapă. Aerul uscat din camerele încălzite și aerul rece de afară sunt de vină. Cum să protejezi mâinile de vânt, frig și uscăciune, notează dermatologul Alina Vasianu.

Nu vă spălați pe mâini cu apă fierbinte Oamenii de știință de la Universitatea Rutgers au descoperit că microbii sunt la fel de sensibili atât la apa rece, cât și la cea caldă. Nu temperatura apei este cea care contează, ci respectarea regulilor de spălare a mâinilor. Aplicați săpunul uniform pe întreaga suprafață a mâinilor, până la mâini; spălați-vă palmele mâinilor din spate și din față sub jet de apă; acordați atenție zonei dintre degete, vârfurilor degetelor și degetelor mari; timpul de spălare a mâinilor – cel puțin 20 de secunde; temperatura apei – confortabilă pentru piele, adică să nu ardă sau să înghețe mâinile.

Folosiți săpun natural Săpunul natural, ca și săpunul parfumat, conține alcalii. Echilibrul normal acid-alcalin al săpunului de mâini este între 7 și 11 pH. Dar săpunul natural nu conține agenți tensioactivi agresivi (surfactanți), care spală stratul protector lipidic din stratul cornos al pielii. Acesta se reface, dar, dacă vă spălați des pe mâini, se reface greu. Săpunurile naturale conțin uleiuri de bază și esențiale, decoctări de plante, cacao, miere, ceară de albine, argilă, glicerină.

După ce vă spălați pe mâini, aplicați o cremă hidratantă pe piele Crema hidratantă se absoarbe rapid, saturează pielea cu ingrediente hidratante și elimină uscăciunea (senzația de strângere). De aceea, căutați în compoziția ei apă, acid hialuronic sau lactic, glicerină, alantoină, uree, aminoacizi și extracte de plante. Uleiurile dintr-o cremă hidratantă sunt fie absente, fie prezente în cantități minime. Folosiți o cremă hrănitoare Crema hrănitoare conține uleiuri de bază și derivații lor, uleiuri esențiale, lanolină, squalene, colesterol, acizi grași, glicerină.

În compoziția unei creme hrănitoare se adaugă neapărat ingrediente hidratante, de exemplu, glicerina. Aceasta este încorporată în compoziția lipidică-ulei pentru a atrage moleculele de apă. Crema hrănitoare înmoaie pielea aspră și extenuată, reface bariera lipidică și elimină iritațiile. Iarna, vă recomand să folosiți o cremă hidratantă în timpul zilei și o cremă nutritivă seara și noaptea. Dacă pielea este foarte uscată și descuamată, puteți folosi uleiuri, dar cu un curs – până la dispariția simptomelor de uscăciune și iritație. Pentru că uleiurile hrănesc și înmoaie pielea, dar nu o hidratează.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *