Actualitate

Cum se explică bubuitura misterioasă care a pus ieri pe jar Iaşul / Are legătura cu R. Moldova? Oamenii lansează teorii ale conspiraţiei

Profesorul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii “Al. I. Cuza” a oferit o primă explicaţia cu privire la acest fenomen misterios. “La ora 14:08 si 30 secunde in orasul Iasi si pe o raza de cel putin 50 km s-a simtit un zgomot puternic. Un zgomot care a produs vibratii mecanice puternice, multe geamuri au tremurat serios. Curiozitatea este inca si mai mare ca nici o autoritate, nici o institutie nu au gasit raspuns si nu au confirmat ca au identificat sursa. Care este cauza? Cine? De ce? In mod cumva surprinzator cu 3 ani in urma, pe la aceiasi ora, acelasi sunet (nu pot confirma daca de acelasi calibru) de asemenea a ramas un mister. Nu ma hazardez cu ipoteze.

La un asemenea impact e nevoie insa de o energie cinetica imensa care nu poate fi lansata de o persoana privata. Poate fi un fenomen natural de mare calibru sau un exercitiu militar neconfirmat din varii motive. Din fericire exista echipamentul instalat de mine in turnul ceasului din Palat care masoara simultan spectrul sunetului si vibratiile mecanice induse de varii fenomene naturale sau antropice Incercam sa le descifram”, a spus iniţial profesorul Gurlui. Ulterior el a revenim cu o serie de explicaţii mai amănunţite:

“Din calcule reiese ca sursa este in partea de Nord-Est a Iasului, pe directia Iasi-Balti. S-a propagat dinspre Nord-Est spre Sud-Vest. Posibil sa fie ceva mai sus de Iasi, in Rep Moldova, cam la 30 km distanta. Unda de soc a ajuns in zona de Sud-Vest a Iasului dupa aproximativ 3 minute dupa ce a trecut de Iasi, adica pe la 14:11. In Iasi s-a simtit la ora 14:08. Sunt date foarte foarte preliminare.

De remarcat ca si aeroportul Iasi este FIX pe aceasta directie. Dar poate este doar o coincidenta”. Autorităţile nu au oferit nici o explicaţie pentru acest fenomen. Reprezentanţii Centrului anti-grindină spun că ieri nu a fost lansată astazi nicio rachetă, iar prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, a afirmat că a sunat la toate instituţiile din subordine, dar nimeni nu a reuşit să ofere o explicaţie fenomenului.

Ce au scris oamenii pe reţelele de socializare (digi24):

„Am simțit și chiar am fost mirată de cum s-au zguduit geamurile”

„Și eu am auzit și am asemănat-o cu o explozie fff.puternică. Stând în Tătărași am crezut că fac trageri cei de la UM. Am simțit-o că fiind f. aproape de mine”.

„Eu am crezut că se aude un tunet, chiar m-am uitat pe geam”.

„S-a auzit destul de tare în Războieni, lângă Tg. Frumos, dar nu știu ora cu exactitate”.

„Zgomotul de acum 3 ani a fost mai puternic. La noi, în Centru Civic s-a auzit o bubuitură puternică și s-au zguduit ferestrele. M-am speriat groaznic. Am crezut că e cutremur”.

„Ieri au zburat avioanele de la Bacău în zona Iași”.

„Zgomotul fost foarte puternic, a semănat cu o explozie!!!”.


https://www.ziaruldeiasi.ro 

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.