Actualitate

Cum se foloseşte Rusia de contractele de furnizare de gaze pentru influenţă politică

Preţul gazelor a crescut puternic în Europa, iar Rusia ştie cum să se folosească de această situaţie pentru a-şi proteja cu măiestrie interesele în mai multe ţări vitale pentru politica sa externă, scrie publicaţia germană Handelsblatt.

Pentru preşedintele sârb Aleksandar Vucic, călătoria în Soci, Rusia, a meritat. Acolo, a fost întâm­pinat de preşedintele rus Vladimir Putin la sfârşitul lunii noiem­brie pentru negocieri în do­meniul gazelor.

Putin este conştient că vor fi alegeri în Serbia în aprilie şi apreciază ce a făcut Vucic pentru relaţiile ruso-sârbeşti. În acelaşi timp, şeful Kremlinului a dat asigurări că vor găsi „o soluţie legată de preţul gazelor care să fie acceptabilă pentru prietenii noştri sârbi“.

Iar Putin nu a minţit. Preţul negociat ulterior de 270 de dolari pe 1.000 de metri cubi, valabil pentru cel puţin şase luni, au provocat bucurie intensă în Belgrad. Nici nu e de mirare, având în vedere că Gazprom se oferise să prelungească contractul pentru sârbi la un preţ de 790 dolari în octombrie.

Acordul nu numai că va ajuta Serbia să treacă cu bine de iarnă, dar va reprezenta şi un cadou de alegeri pentru Vucic.

Alegeri urmează să fie şi în Ungaria anul viitor, iar gigantul rus de stat Gazprom a încheiat un contract de furnizare de gaze avantajos şi cu această ţară în toamnă.

Ungaria a încheiat un contract de furnizare de gaze pe 15 ani cu Gazprom pentru a asigura securitatea energetică pe termen lung a ţării, anunţa la acea vreme Peter Szijjarto, ministrul maghiar al afacerilor externe şi comerţului.

Ungaria s-a angajat să cumpere 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual de la gigantul rus pe o perioadă de cel puţin 10 ani, ţara având oportunitatea de a modifica volumul achiziţionat după 10 ani. Szijjarto a arătat că preţul gazelor, nu va putea fi majorat în timp faţă de cel din contract.

Preţul din contract este semnificativ mai scăzut decât cel plătit anterior, a arătat oficialul maghiar, consumatorii maghiari continând astfel să plătească unul din cele mai scăzute preţuri din UE.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *