Actualitate

Cum sunt privite amenzile „europene” pe care șoferii moldoveni le-ar putea achita în curând

Cel puţin asta prevede un proiect de modificări examinate la etapa actuală în Parlament, notează Noi.md. Cu alte cuvinte, cei care vor încălca noile modificări vor scoate din buzunare între 300 şi 1800 de lei, în funcție de gravitatea încălcărilor, ceea ce înseamnă că vom avea amenzi practic ca în Europa. Ce cred experţii în domeniu despre aceste modificări am încercat să aflăm de la doctorul în ştiinţe tehnice, expertul internaţional în siguranţă rutieră Ilie Bricicaru, care spune că, îinainte de a fi făcute anumite schimbări la Codul penal și la Codul de procedură penală, e necesar să fie luate în calcul cîteva aspecte foarte simple.

„Dacă ar fi să mă refer profesional la acest subiect, aș zice că sancționarea cît mai dură a încălcărilor cu un risc mare pentru participanții la trafic este chiar bună, dar eu nu văd în acțiunile Guvernului argumentare și consecutivitate, dacă ne referim la esența problemei”, a punctat Bricicaru. Potrivit expertului, în primul rînd, poliția, ar trebui să vină cu un raport de argumentare a existenței problemelor date în trafic, după care să fie luată decizia de majorare a amenzilor pentru şoferi. „Tot poliţia ar trebui să prezinte o statistică detaliată și o argumentare din care noi, cei care șofăm, să înțelegem că asta cu adevărat este o problemă pentru siguranța rutieră. Or, eu am mari dubii că Poliția măcar cunoaște o listă a sectoarelor periculoase din țară, unde ar trebui să aibă loc controale mai accentuate”, a opinat Ilie Bricicaru.

Precizăm că, potrivit noilor modificări, pentru excesul de viteză, pe porțiunea stabilită de drum, de la 10 la 20 km/h, șoferilor le va fi aplicată o amendă de la 6 la 12 unități convenționale și 3 puncte de penalizare. Viteză excesivă stabilită pe un segment de drum dat de la 20 pînă la 40 km/h va duce la o amendă de la 12 pînă la 18 unităţi convenționale şi 4 puncte de penalizare, iar viteza în exces stabilită pentru un segment de drum dat, mai mare de 40 km/h, va duce la amendă în mărime de la 24 pînă la 30 de unităţi convenţionale, cu acumularea a 5 puncte de penalizare. Totodată, proiectul de modificări propus prevede că viteza în exces stabilită pe o anumită porțiune de drum de la 10 pînă la 20 km/h va duce la o amenda de la 12 pînă la 18 unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare, de la 20 pînă la 40 km/h – de la 18 pînă la 24 de unităţi convenționale şi 4 puncte de penalizare, mai mult de 40 km/h – de la 30 pînă la 36 de unităţi convenţionale şi 5 puncte de penalizare.

Potrivit expertului, în primul rînd, poliția, ar trebui să vină cu un raport de argumentare a existenței problemelor date în trafic, după care să fie luată decizia de majorare a amenzilor pentru şoferi. „Tot poliţia ar trebui să prezinte o statistică detaliată și o argumentare din care noi, cei care șofăm, să înțelegem că asta cu adevărat este o problemă pentru siguranța rutieră. Or, eu am mari dubii că Poliția măcar cunoaște o listă a sectoarelor periculoase din țară, unde ar trebui să aibă loc controale mai accentuate”, a opinat Ilie Bricicaru.

Precizăm că, potrivit noilor modificări, pentru excesul de viteză, pe porțiunea stabilită de drum, de la 10 la 20 km/h, șoferilor le va fi aplicată o amendă de la 6 la 12 unități convenționale și 3 puncte de penalizare. Viteză excesivă stabilită pe un segment de drum dat de la 20 pînă la 40 km/h va duce la o amendă de la 12 pînă la 18 unităţi convenționale şi 4 puncte de penalizare, iar viteza în exces stabilită pentru un segment de drum dat, mai mare de 40 km/h, va duce la amendă în mărime de la 24 pînă la 30 de unităţi convenţionale, cu acumularea a 5 puncte de penalizare.

Totodată, proiectul de modificări propus prevede că viteza în exces stabilită pe o anumită porțiune de drum de la 10 pînă la 20 km/h va duce la o amenda de la 12 pînă la 18 unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare, de la 20 pînă la 40 km/h – de la 18 pînă la 24 de unităţi convenționale şi 4 puncte de penalizare, mai mult de 40 km/h – de la 30 pînă la 36 de unităţi convenţionale şi 5 puncte de penalizare.


Sursa:noi.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *