Eveniment

Cum un raid ecologic, la Teleneşti, a descoperit o infracţiune

Am vorbit totdeauna că raidurile ecologice, pe lângă cazurile de braconaj şi tăieri ilicite, pe care le depistează la faţa locului subdiviziunile IES, produc şi un efect destul de favorabil abţinerii de la contravenţii de mediu a răufăcătorilor. Dar în aceste rânduri ce urmează voi descrie un caz cu totul nespecific domeniului nostru, un caz ,,criminal” descoperit accidental de echipa specială ieşită într-un raid ecologic la Teleneşti.

Astfel, la 26 octombrie 2014, duminică, în conformitate cu ordinul șefului Inspectoratului Ecologic de Stat cu privire la combaterea braconajului şi tăierilor ilicite, șeful Inspecţiei Ecologice Teleneşti, Vladimir Lungu, Vadim Slabu, inspector al Inspectoratului de Poliţie din teritoriul respectiv, aflându-se într-un raid ecologic cu automobilul de serviciu, în jurul orei 1030, a intrat pe terenul cantonului nr.3 (parcela nr. 34 ) a OS Teleneşti din apropierea satului Budăi pentru inspectare. Pe terenul dat a fost depistat un automobil de marca Opel Astra, numerele de înmatriculare CHM 419. Întreprinzând măsuri de reţinere pe loc pentru a stabili cauza aflării acolo, s-a constatat că automobilul cu pricina era plin cu bunuri de uz casnic. Trei persoane, găsite la faţa locului se ocupau de sortarea acestor bunuri.

La întrebările inspectorilor: cine sunt, a cui este automobilul, ce este cu bunurile împrăştiate şi ce caută în pădure? – persoanele respective și-au păstrat calmul şi au declarat că sunt din or. Teleneşti, iar bunurile au fost achiziţionate la Cernăuţi de unde le-au primit printr-un microbuz, iar automobilul de care dispuneau este luat în chirie de la un tovarăş de al lor de la Chişinău. Asupra bunurilor respectivii nu deţineau niciun fel de acte de provenienţă. Văzând că fabula tălmăcită în grabă nu ia foc, persoanele în cauză s-au neliniştit.

Dintr-o dată una dintre persoanele cu pricina s-a apropiat de inspectori şi le-a propus o înţelegere: nişte sume de bani, şi fiecare pleacă în treaba lui fără să mai ştie cineva. Situaţia a luat cu totul altă întorsătură. Faptul că a avut loc un furt nu mai putea fi pus la îndoială şi persoanele respective, cu automobil şi cu bunuri au fost escortaţi la Inspectoratul de Poliţie Teleneşti.

La Inspectoratul de Poliţie Teleneşti, în urma cercetării cazului, persoanele depistate au fost identificate ca fiind: Petru Gonţa, Alic Cibotari şi Ion Smaşniuc, toţi trei făceau parte dintr-o grupare de tâlhari care se ocupau cu devastarea magazinelor din diferite localităţi şi raioane ale țării. Bunurile din automobilul acestora erau rezultatul hoţiei proaspăt săvârşite chiar în zorii zilei de duminică, 26 octombrie. Aceștia au prădat magazinul din s. Corjeuţi, raionul Briceni.

În aceeaşi zi, după prânz, reprezentanţii organelor de drept din Briceni, cu mandatul de arest pentru 72 ore, s-au deplasat la Teleneşti de unde au ridicat făptaşii şi corpurile delicte. Organele de resort urmează să ia decizia conform infracţiunii săvârşite.

Iată aşa Inspectoratul Ecologic de Stat, care-şi exercita atribuţiile regulamentare a trecut în virtutea cazului depistat, din spaţiul profesional în cel civic, demonstrând devotament şi integritate profesională.

În legătură cu aceasta, conducerea IES aduce mulţumiri, șefului IES Teleneşti V. Lungu şi colegului său de misiune V. Slabu, inspector IP Teleneşti pentru corectitudine şi curaj.

Fac public acest caz pentru a arăta că Inspectoratul Ecologic de Stat este instituţia publică care serveşte binele comun neîngrădit de atribuţiile departamentale.

Vitalie CURARARI,
șeful Inspectoratului Ecologic de Stat
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *