Actualitate

Cum va fi marcată la Chișinău Ziua Mondială a Rinichiului

Consultantul Serviciului de presă al Ministerului Sănătăţii, Stela Cheptene, a declarat pentru IPN că, timp de trei zile, specialiştii CNSP vor organiza prelegeri în patru grădiniţe din capitală.

În acest an, Ziua Mondială a Rinichiului are sloganul „Bolile de rinichi şi copiii. Acţionaţi imediat pentru a putea fi prevenite”. În Republica Moldova, incidenţa totală prin bolile aparatului genito-urinar a constituit în anul 2014 – 202 cazuri la 10 mii de locuitori, inclusiv la copiii sub 18 ani – 101 cazuri la 10 mii de locuitori.

Datele CNSP arată că malformaţiile congenitale şi bolile ereditare sunt principalele cauze de insuficienţă renală la copiii de până la vârsta de 4 ani. La cei cu vârstele de 5 – 14 ani, cel mai frecvent insuficienţa renală este cauzată de bolile ereditare, sindromul nefrotic şi bolile sistemice. La cei cu vârstele între 15 – 19 ani, principala cauză de insuficienţă renală o reprezintă bolile ce afectează glomerulele rinichiului.

La nivel mondial, bolile de rinichi afectează buna funcţionare a acestui organ la milioane de oameni, 1 din 10 suferă de o afecţiune a rinichilor şi milioane de oameni mor anual ca urmare a complicaţiilor provocate de ele.

Potrivit informaţiilor CNSP, printre măsurile de prevenire a bolilor renale cronice la copii sunt educarea privind adoptarea unui mod de viaţă sănătos din fragedă copilărie, efectuarea testelor prenatale pentru depistarea malformaţiilor la făt, evitarea fumatului şi consumului de alcool, asigurarea unei alimentaţii sănătoase în perioada gravidităţii, imunizarea copiilor, examenul sistematic. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *