Actualitate

Cunoscutul regizor francez Luc Besson a fost CONDAMNAT pentru plagierea unui film

EuropaCorp, societatea de producţie deţinută de Luc Besson, a fost condamnată de o instanţă din Paris să îi plătească 80.000 de euro regizorului John Carpenter şi colaboratorilor săi, pentru plagierea unor scene dintr-un film realizat de Carpenter, intitulat „New York 1997“.
Condamnarea datează din luna mai, însă informaţiile în acest sens au fost făcute publice abia miercuri.

John Carpenter l-a dat în judecată pe Luc Besson, susţinând că filmul acestuia din urmă „Misiune pe MS One/ Lock Out“, care a fost produs de Europacorp şi a avut premiera în 2012, avea scene şi detalii similare cu un film al lui Carpenter din 1981, intitulat „New York 1997“.
„Lock Out“ este o peliculă care transpune publicul într-un viitor în care lupta pentru siguranţa omenirii trece dincolo de limitele pământeşti. Acţiunea filmului se petrece în 2079, la Washington, şi îl are în centru pe fostul agent CIA Snow (interpretat de Guy Pearce), interogat sub acuzaţia de trădare împotriva Statelor Unite. Şeful serviciilor secrete, Scott Langral, este convins că acesta l-a ucis pe agentul Frank într-o cameră de hotel. Între timp, Emily Warnock (Maggie Grace), fiica idealistă a preşedintelui Statelor Unite, vizitează MS One, închisoarea spaţială cu regim de securitate crescut, sperând să găsească dovezi care să ateste faptul că cei condamnaţi sunt, de fapt, folosiţi drept cobai de o mare corporaţie.

Instanţa franceză care a judecat această speţă, Tribunal de grande instance de Paris, i-a dat câştig de cauză lui John Carpenter, remarcând „numeroasele asemănări între cele două filme de science-fiction“.

Potrivit acestui tribunal, combinaţia de elemente care i-a oferit filmului „New York 1997“, de John Carpenter, „propria fizionomie şi originalitate“ a fost reprodusă în pelicula „Lock-Out“, care a fost produsă de Luc Besson.

Astfel, compania de producţie EuropaCorp a lui Luc Besson a fost obligată de instanţa franceză să îi plătească o sumă de 20.000 de euro lui John Carpenter, 10.000 de euro lui Nick Castle, coscenarist al filmului „New York 1997“, şi 50.000 de euro unei societăţi care gestionează drepturile de exploatare a acestei pelicule, relatează fr.news.yahoo.com.

Conform publicaţiei Libération, EuropaCorp şi Luc Besson au făcut apel la această decizie a tribunalului francez.

Cotidianul Libération precizează că Luc Besson mai este implicat într-un caz similar. Astfel, scenaristul american Robert Mark Kamen (cunoscut pentru peliculele „Karate Kid“ şi „Taken“) l-a acuzat de plagiat pe Luc Besson, vizând filmul „Colombiana“, care a avut premiera în 2011 şi îl are ca producător pe cineastul francez.

Regizor, scenarist şi producător, Luc Besson, care are în spate o carieră de peste un sfert de secol, este proprietarul companiei EuropaCorp, prin intermediul căreia a produs peste 50 de filme. Besson a început să scrie poveşti din plictiseală – se spune că a terminat primele versiuni ale scenariilor „Al cincilea element“şi „Marele albastru“pe când era adolescent. Criticii îl identifică pe Besson drept o figură centrală a mişcării Cinéma du look (stil extrem de specific şi de vizual prezent în cinematografia anilor ’80 – începutul anilor ’90). „Metroul“, „Marele albastru“şi „Nikita“sunt considerate exemple ale acestei şcoli stilistice, care preferă stilul substanţei şi spectacolul poveştii. În ultimii ani, Besson a scris şi a produs nenumărate filme de acţiune, precum seriile „Taxi“ şi „Curierul“ şi peliculele „Sărutul Dragonului“ şi „Dresat pentru a ucide“, ambele cu Jet Li.

John Carpenter, considerat un maestru al filmelor horror, este renumit pentru producţii devenite clasice ale genului, precum „Halloween“, „Evadare din Los Angeles“ şi „Memoriile Omului Invizibil“. În 2001, acesta a lansat pelicula „Fantomele de pe Marte“, iar, în 2010, lungmetrajul „The Ward“. 

Sursa: adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *