CSI / RusiaExterne

Curajul unui rocker rus: „Patria nu este fundul președintelui, care trebuie pupat tot timpul”. Ce a pățit mai apoi

Atacul la adresa președintelui rus Vladimir Putin, formulat în fața unei mulțimii de mii de oameni, i-a adus lui Iurie Șevciuk, solistul formației DDT, acuzația de „discreditare” a armatei ruse, scrie The Moscow Times.

Iurie Șevciuk, o legendă a rock-ului din Rusia, a fost acuzat de „discreditarea” armatei ruse, după ce a ținut un discurs împotriva războiului din Ucraina, la un spectacol care a avut loc recent.

Șevciuk, liderul trupei rock DDT, faimoasă încă din anii 1980, era deja cunoscut pentru confruntările sale directe cu președintele rus Vladimir Putin, dar și pentru sprijinul acordat grupului de activiști anti-Kremlin Pussy Riot, precum și pentru pozițiile sale critice față de anexarea Crimeei. La concertul ținut miercuri în orașul Ufa, el și-a reluat aceste critici dure la adresa regimului.

„Patria, prieteni, nu este fundul președintelui care trebuie să fie lins și pupat tot timpul”, a spus Șevciuk în fața unei mulțimi de 8.000 de persoane, la concertul DDT.

„Patria este o bătrânică săracă, care stă în fața gării și vinde cartofi”, a adăugat el. Un producător muzical din Ufa, Radmir Usaiev, a scris ulterior că autoritățile au sosit la fața locului pentru a-l interoga pe Șevciuk timp de mai bine de o oră, după concert.

„L-au izolat pe Iuri de grup și pe directorul trupei (postând doi ofițeri ai forțelor speciale la intrarea în cabină) și au vorbit timp de o oră despre concert și despre declarațiile lui Șevciuk cu privire la război și patrie”, a spus acesta.

„Au vrut chiar să îl rețină (pe Șevciuk), dar în ultimul moment au fost suficient de inteligenți pentru a-i sugera lui Iuri să semneze o declarație a poliției”, a scris Usaiev pe Instagram.

Șevciuk este acum acuzat de „discreditarea” armatei ruse. Dacă va fi găsit vinovat, muzicianul riscă o amendă de până la 50.000 de ruble (800 de dolari).

Autoritățile ruse au lansat mai mult de 2.000 de astfel de dosare, de când Moscova a invadat Ucraina, la 24 februarie.

Cel puțin alte 133 de persoane riscă până la 15 ani de închisoare, în conformitate cu o legislație penală mai dură care interzice răspândirea de „știri false” despre armată.

Cele două legi, adoptate rapid după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina, au fost atacate pe scară largă, fiind criticate pentru că reduc la tăcere opoziția față de război.

DDT a mai avut fost implicat și în alte incidente. Un concert care ar fi trebuit să aibă loc în orașul siberian Tiumen, luna trecută, a fost anulat, după ce trupa a refuzat să cânte într-un local care afișa un banner cu litera „Z”, în semn de sprijin pentru invazia forțele ruse din Ucraina.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Hard for me to say this, but …cheers to Iuri and Pussy Riot and few others courageous enough to keep the (true) Russian spirit alive ! Chișinău pro-EU gloata + emigratia + PUTEREA (!!), simtiti ceva !? Now is your time, not when the Socialists and Comunists are back in power (God forbid)! Now, now, now !
    Cat despre batranica saraca – da Ivanilor, aia din text – va spun eu ca nu mai curata cartofi, nu ca nu ii mai are, dar e sleita si cam pe duca… Si mi-e frica ca si alte ‘batranele’ de care se tot profita la greu, sunt, deasemenea, in drum spre Urgenta…it’s time for a new 1989, or even better, a new 1968 (West need it, too).
    The only, ultimate ‘batranica’ is also dying and instead of taking steps now to protect it, we are fighting and starving each other like mad dogs…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *