Fotbal

Curiozități despre Campionatul European de Fotbal 2016

 =Competiția a durat o lună, iar mult râvnitul trofeu a fost câștigat de către Portugalia. Echipa unde joacă și superstarul Cristiano Ronaldo a învins în finală naționala Franței cu scorul de 1-0, după prelungiri. În finală însă, vedeta lui Real Madrid s-a accidentat chiar la începutul meciului și a fost nevoit să părăsească terenul. Singurul gol al partidei a fost marcat de Eder, atacantul echipei franceze Lille. Deși nu era cotată printre favorite, Portugalia a reușit să impresioneze o lume întreagă. Lusitanii s-au calificat de pe locul al treilea în grupă, iar în ultimul act au ajuns cu o doză mare de noroc. Pe lângă această surpriză, EURO 2016 are încă multe alte curiozități.

Incidente în Franța, 50 de persoane reținute

Cel puțin 50 de persoane au fost reținute în ziua finalei, în urma confruntărilor dintre suporteri și forțele de ordine.
Incidentele din zona Turnului Eiffel au izbucnit după ce suporterii au încercat să intre în fan-zone, închis începând cu ora locală 19,00, după ce s-a umplut până la refuz (peste 90.000 de fani).

Unii dintre ei au aruncat cu diverse obiecte, au dat foc unor pubele și scutere, precum și unei mașini. Forțele de ordine au făcut uz de gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a restabili ordinea.

Semifinala Franța-Germania a înregistrat cea mai mare audiență

Un total de 19,2 milioane persoane au urmărit din fața televizorului evoluția Franței în fața Germaniei, la Marsilia, în semifinalele EURO 2016, aceasta fiind cea mai mare audiență înregistrată în Hexagon în ultimul deceniu, conform datelor furnizate de societatea Mediametrie, însărcinată cu măsurarea audienței.

Postul TF1, care a transmis în direct această întâlnire, a înregistrat o cotă de audiență de 68,8%, depășind recordul stabilit cu ocazia partidei dintre Franța și Islanda (5-2), disputată duminică în sferturile de finală ale competiției, urmărită de 17.179.000 telespectatori (60%).
Televiziunile din Franța nu au mai înregistrat cifre atât de ridicate de la Cupa Mondială de fotbal din 2006, unde meciurile selecționatei Franței cu Portugalia și Italia au fost urmărite de 22,2 milioane, respectiv 22,14 milioane de telespectatori, precizează EFE.

Finala urmărită de peste 20 milioane de telespectatori francezi

Finala EURO 2016 a fost urmărită de 20,8 milioane telespectatori (73% cotă de audiență) în țara gazdă a competiției, aceasta fiind cea mai bună audiență din ultimii zece ani pentru televiziunea franceză.

De asemenea, postul M6, care a transmis în premieră o finală de Campionat European, a înregistrat cea mai ridicată audiență din istoria sa, depășind-o pe cea de la semifinala Germania-Franța (0-2), difuzată joi seara de un alt canal, TF 1 (19,2 milioane telespectatori, 68,8% cotă de audiență).

Conform cifrelor publicate de Mediametrie, societatea care realizează astfel de măsurători începând din 1989, finala EURO 2016 ocupă locul 4 în topul celor mai bune audiențe din istoria televiziunii franceze.

Venituri de aproape 2 miliarde euro pentru UEFA

Campionatul European de fotbal 2016 a generat venituri de 1,93 miliarde de euro și costuri de 1,1 miliarde euro, cu un beneficiu de 830 milioane.

Șase sute de milioane din acest venit net vor fi acordate celor 55 de federații naționale membre ale UEFA. Restul de 230 milioane va acoperi cheltuielile de organizare a EURO 2020 și ale preliminariilor sale.

Aceste venituri sunt în creștere cu 34% în raport cu ediția 2012 a turneului, organizat în comun de Polonia și Ucraina, ținând cont de trecerea de la 16 la 24 de echipe.

Esențialul încasărilor la UEFA este constituit din drepturile TV (1,05 miliarde euro), restul – din programul de parteneriat (480 milioane euro) și din vânzarea biletelor (400 milioane euro).

Câţi bani vor încasa jucătorii Portugaliei pentru cucerirea trofeului

Pentru succesul remarcabil de la EURO 2016, jucătorii portughezi, antrenaţi de Fernando Santos, vor încasa câte 275.000 de euro. Francezii aveau promişi câte 300.000 de om pentru câştigarea trofeului.

Cea mai mare recompensă pentru succesul la Campionatul European o aveau fotbaliştii belgieni. Dacă ar fi triumfat în Franţa, ei ar fi primit câte 700.000 de euro. 8 milioane de euro va primi și Federaţia Portugheză pentru câştigarea trofeului continental.

Renato Sanches, cel mai bun tânăr jucător al turneului final

Mijlocașul portughez Renato Sanches a fost desemnat cel mai bun tânăr jucător al turneului final al EURO 2016 la fotbal de către observatorii tehnici ai UEFA pentru competiția din Franța, conduși de ofițerul tehnic Ionuț Lupescu.

Sanches a primit câștig de cauză din partea celor 13 tehnicieni, printre care s-au numărat reputatul manager Sir Alex Ferguson și fostul internațional francez Alain Giresse, în fața altor jucători talentați, francezul Kingsley Coman și portughezul Raphael Guerreiro.
Pentru acest premiu au fost eligibili jucătorii născuți după 1 ianuarie 1994.

De asemenea, portughezul a devenit cel mai tânăr finalist la EURO, la vârsta de 18 ani și 328 de zile, iar apoi și cel mai tânăr câștigător al titlului continental.
Născut la Lisabona, Renato Sanches a fost achiziționat în mai de Bayern Munchen de la Benfica pentru suma de 35 de milioane de euro, iar la prima reprezentativă a Portugaliei a debutat pe 25 martie.

Griezmann – golgheterul campionatului

Francezul Antoine Griezmann a devenit golgheterul campionatului, după ce a reușit să marcheze 6 goluri. El s-a distanțat cu mult de principalii următori: Cristiano Ronaldo, Dimitri Payet, Gareth Bale, Olivier Giroud, Nani, Alvaro Morata, fiecare cu câte trei reuşite.

Un singur fotbalist a marcat mai multe goluri la o ediție de Campionat European. E vorba tot de un francez, Michel Platini, care a înscris de nouă ori la ediția din 1984 a Europenelor.

Antoine Griezmann (25 de ani) este golgheterul all-time al fazelor eliminatorii de la turneele finale europene. Griezmann a marcat cinci dintre cele şase goluri în partidele disputate în optimi, sferturi şi semifinale (două cu Irlanda, unul cu Islanda şi două cu Germania).

Griezmann este doar al doilea jucător din istorie care pierde în acelaşi an finala UEFA Champions League şi cea a Campionatului European, după Michael Ballack (2008).

Ronaldo a devenit cel mai bun marcator din istoria Euro

Portughezul Cristiano Ronaldo a devenit, la această ediţie de Euro, primul jucător din istorie care se înscrie la patru turnee diferite de Campionat European. Contra Ţării Galilor, în semifinale, acesta a marcat pentru a 9-a oară la Euro şi a devenit golgheterul all-time al competiţiei.

Totodată, Ronaldo devine primul jucător din ultimii 50 de ani care a reușit să marcheze în două semifinale de Euro și tot şi primul jucător din istorie care înscrie în şapte partide diferite la un Campionat European.

Vedeta lui Real Madrid a depăşit de curând şi recordul de selecţii pentru naţionala Portugaliei – 132 de meciuri, depăşindu-l pe Luis Figo.

Lucrurile neştiute despre eroul Portugaliei din finală

Eder a fost eroul Portugaliei în finala Campionatului European, după ce a marcat golul victoriei pentru lusitani, în minutul 109. El a fost introdus pe teren în minutul 79 al finalei, în locul lui Renato Sanches. Proaspăt achiziţionat la formaţia franceză Lille, atacantul de 28 de ani a fost transferat de Swansea în vara anului 2015, însă nu a convins în Premier League. Eder a fost rezerva lui Raul Rusescu, în perioada în care atacantul român a evoluat pentru Braga. În 13 meciuri jucate pentru Swansea în sezonul trecut, acesta nu a reuşit să marcheze niciodată.

Reuşita din finală a fost primul gol marcat de el la echipa naţională.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *