Cultură

Curiozități din istoria Premiului Nobel pentru Pace

În istoria existenței acestui premiu, au existat o varietate de câștigători. Este singurul premiu care se decernează în Norvegia, la Oslo, de către un comitet în exclusivitate norvegian, format din 5 persoane alese din Parlamentul Norvegiei. Acest fapt deseori stârnește controverse asupra obiectivității Comitetului.

Președintele Obama a fost un câștigător controversat, luând premiul în 2009, adică la mai puțin de un an după ce a devenit președinte. În 2012, câștigătoarea premiului a fost Uniunea Europeană care însumează peste 500 de milioane de oameni.

Mahatma Gandhi a fost nominalizat de cinci ori (în 1937,1938, 1939, 1947, 1948), dar nu a câștigat niciodată. În 1948, când Gandhi a fost asasinat, Comitetul a decis să nu acorde premiul nimănui, deoarece „nu exista nici un candidat în viață potrivit”.

Deși cel de-al cincilea premiu în istorie a fost desemnat unei femei, scriitoarei Bertha von Suttner în 1905, destul de puține femei au deveni deținătoarea premiilor Nobel pentru Pace. Anul trecut, premiul a mers către tânăra pakistaneză Malala Yousafzai. Malala Yousafzai a devenit cunoscută în urmă cu doi ani, pe 9 octombrie 2012, când a fost împușcată în cap de un taliban, în autobuzul ce o ducea la școală, în districtul Swat, din nord-vestul Pakistanului, pentru că a susținut dreptul fetelor de a merge la școală.

Laureatul premiului Nobel pentru Pace în 2015 este Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia "pentru contribuţia sa decisivă la construirea unei democraţii pluraliste" în această ţară, după revoluţia din 2011.

timpul.md / traducere de pe bbc.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *