Economie

Cursul francului elveţian a sărit în aer după ce Banca Naţională a Elveţiei a renunţat la plafonul de schimb valutar

La cursul publicat de BNR francul elveţian a sărit de la 3,74 lei (marţi) la 4,32 lei (miercuri). Euro a sărit şi el de 4,5 lei iar dolarul american a fost cotat la 3,85 lei (faţă de 3,82 cât era cotaţia de miercuri). Practic, asistăm la un nou război valutar declanşat de băncile centrale. Vezi aici cum evoluează cursul franc/euro
Vom reveni

"După ce a pierdut teren miercuri seară, 14 ianuarie, faţă de celelalte monede majore în urmă unui anunţ dezamăgitor privind vânzările de retail în SUA, dolarul a revenit joi. Decizia BNE de a renunţă la menţinerea limitei de la CHF 1.2000/EUR a atras deprecierea euro faţă de franc sub CHF 0.8500/EUR şi faţă de dolar sub USD 1.1675/EUR.

Monedele Europei emergente au pierdut teren în faţă euro după decizia BCE. Forintul se tranzacţionează peste 326.00/EUR în timp ce zlotul a atins 4.2900/EUR. Leul a atins 4.5035/EUR. Considerăm că pieţele se vor calmă în scurt timp", se arată într-un raport al Piraeus transmis vineri investitorilor.

De asemenea, moneda elveţiană a crescut cu 26% faţă de dolar, la 81 de centime pe unitate.

Banca Naţională a Elveţiei a decis joi să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elveţiană de criză datoriilor suverane din zona euro.
Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro.

De asemenea, banca centrală a scăzut rată dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *