Actualitate

CURTEA A HOTĂRÂT: Numirea avocatului poporului pentru drepturile copilului este neconstituţională

Potrivit hotărârii, legislaţia prevede condiţiile de eligibilitate pentru funcţia de avocat al poporului şi avocat al poporului pentru drepturile copilului, printre ele fiind şi „activitatea notorie în domeniul apărării şi promovării drepturilor omului”. Curtea a reţinut că profesionalismul şi notorietatea constituie două elemente-cheie care fac ascultată această persoană de celelalte autorităţi şi instituţii ale statului. Din analiza circumstanţelor particulare ale cauzei, Curtea nu a putut constata îndeplinirea condiţiei activităţii notorii în domeniul apărării şi promovării drepturilor omului, în general, şi a drepturilor copilului, în particular.

Curtea a subliniat rolul major pe care îl are avocatul poporului pentru garantarea efectivă a drepturilor omului, dar şi imperativul respectării condiţiilor legale de către persoană chemată să ocupe această funcţie importantă pentru protecţia drepturilor şi a libertăţilor fundamentale.

În concluzie, Curtea a îndemnat Parlamentul să acţioneze în spiritul legalităţii şi cu prudenţă în selectarea, evaluarea şi numirea candidaţilor pentru funcţia de avocat al poporului. Numirea unei persoane într-o funcţie care presupune garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi respectarea legilor nu poate fi viciată chiar de nerespectarea dispoziţiilor legale prevăzute pentru aceasta. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *