Actualitate

Curtea Constituţionala ANULEAZĂ reducerea drastică a taxelor la importul MAȘINILOR DE LUX

„Noi considerăm că este o decizie corectă, oportună, necesară și morală. Parlamentul a adoptat o decizie imorală care pune presiuni pe marea majoritate a cetățenilor”, a menționat deputatul liberal Valeriu Munteanu.

„Este o discrepanță mare în partidul Liberal Democrat pentru mașinile de lux. Pentru că Veaceslav Ioniță consideră că mașinile de lux sunt de peste 50 mii euro, în timp ce Barbăneagră de peste 1 mln”, a mai adăugat parlamentarul.

Amintim că sesizarea la Curtea Constituțională a fost depusă de deputații Partidului Liberal. În opinia autorilor acest proiect este neconstituţional întrucât a fost adoptat cu încălcarea dispoziţiilor legale ce vizează înaintarea unui proiect (amendament) de Lege, prevăzute în Regulamentul Parlamentului, precum și în lipsa avizului pozitiv al Guvernului, a avizelor Comisiilor permanente ale Parlamentului şi a Direcţiei juridice a Secretariatului Parlamentului.

Menționăm că din 1 ianuarie 2014 au intrat în vigoare noile cote ale accizelor la importul de automobile în Republica Moldova. Majoritatea au crescut în medie cu patru-şase eurocenţi pentru un centimetru cub, în funcţie de capacitatea motorului, ceea ce va asigura o majorare cu circa 40 de milioane de lei a veniturilor bugetului de stat, potrivit prognozelor Ministerului Finanţelor. Totodată, prin același document, Parlamentul a redus cu 43% taxa aplicată la importul maşinilor cu motoare ce au capacitatea de peste 2.500 de centimetri cubi (în cazul motoarelor diesel) şi de peste 3.000 de centimetri cubi (la cele cu ardere internă). Astfel, unii experți economici au afirmat că prin aceste modificări ar putea fi compromisă acumularea veniturilor planificate.

Toyota Land Cruser, Porsche Cayenne, Range Rover, BMW seria 7, Mercedes S-Class sau Rolls-Royce nu sunt mașini de lux, ci doar automobile cu o capacitate a motorului mai mare. Declarația a fost făcută de către viceministrul Finanțelor, Victor Barbăneagră.

sursa: unimedia.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *