Politică

Curtea Constituțională RESPINGE sesizarea ce viza legea ELECTORALĂ depusă de Mihai Godea

Potrivit deputatului, Parlamentul a săvârşit o gravă abatere de la principiile statului de drept. Acesta susţine că prin anularea sistemului electoral mixt “a fost diminuat dreptul la vot al cetăţeanului, iar prin asta a fost încălcat art. 1, 2, 38 şi 54 din Constituţia Republicii Moldova. Prin această diminuare a fost încălcat principiul inadmisibilităţii anulării unui drept dobândit anterior legal.”

De asemenea, Mihai Godea spune că, în cazul majorării pragului constituţional sunt sfidate normele prevăzute la
art. 1, 2, 16, 38, 39, 54 din Constituţie. Totodată, acesta menţionează că se diminuează dreptul de a alege şi a fi ales, dat fiind faptul că se limitează formaţiunile politice în accederea în Parlament.

CC respinge solicitarea lui Godea 

Curtea Contituțională anunță pe site-ul său că sesizarea depusă de Mihai Godea a fost respinsă:

1. Se respinge sesizarea privind controlul constituţionalităţii Legii nr. 108 din 3 mai 2013 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul electoral și Legea despre statutul deputaților în Parlament).

2. Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

TIMPUL reamintește că, la 3 mai, deputații comuniști, liberal-democrați și o parte din independenți au votat, majorarea pragului electoral de la 4 la 6 la sută și anularea votului uninominal, la doar câteva zile după adoptarea sistemului electoral mixt.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *