Justiție

Curtea de Apel Bălți a menținut arestul preventiv în privința celor patru persoane arestate preventiv în dosarul AIPA

Curtea de Apel Bălți a menținut vineri, 3 februarie, arestul preventiv în privința celor patru persoane arestate preventiv pe un termen de 30 zile, în dosarul Agenţiei de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Este vorba despre un angajat al AIPA de la Bălți și reprezentanții a trei agenți economici. Aceștia sunt cercetați pentru corupere pasivă, activă și spălare de bani, scrie Ziarul de Gardă.

Decizia Curții de Apel Bălți este irevocabilă, iar persoanele arestate sunt plasate în Penitenciarul nr. 11 Bălți.

Menționăm că alte 12 percheziții au fost efectuate joi, 2 februarie, de ofițerii Direcției generale teritoriale „Nord” a Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție la domiciliile şi sediile administratorilor a șase companii care își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii în nordul țării – în municipiul Bălţi și în raioanele Drochia, Rîşcani, Făleşti şi Glodeni.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost ridicate ordine de plată, facturi fiscale, certificate care confirmă depunerea dosarelor de subvenționare, telefoane mobile și alte mijloace de probă relevante pentru cauză.

„De asemenea, zilele curente au fost depuse încă două denunțuri pe fapte similare de corupere la acordarea subvențiilor, în baza cărora au fost inițiate două urmăriri penale”, a menționat CNA.

CNA și procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) au efectuat marți, 24 ianuarie 2023, 68 de percheziții, în cadrul unor cauze penale ce țin de gestionarea de către Agenție a fondurilor din mai multe proiecte.Publicitate

Potrivit CNA, au fost pornite 26 cauze penale pornite pentru abuzul de putere sau abuzul de serviciu, săvârșită din interes material, în scopul realizării altor interese personale sau în interesul unei terțe persoane, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani.

„Activitățile țin de mai multe episoade care s-au petrecut în ultimele luni, ce țin de gestionarea de către AIPA a fondurilor din mai multe proiecte pe care le implementează”. Șefa PA a declarat că șase persoane au fost reținute, șase sunt cercetate în libertate, iar „alte persoane sunt recunoscute și audiate în calitate de bănuit”.

AIPA a precizat că 5 angajați ai instituției sunt vizați în dosarele privind acordarea ilegală a subvențiilor în agricultură. Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii, au fost efectuate controale la unul dintre angajații din cadrul oficiului teritorial UTA Găgăuzia, la doi angajați ai oficiului teritorial Bălți și la alți doi angajați din cadrul oficiului Central al Agenției. Ministerul spunea că din informația oferită de către CNA, un singur angajat al AIPA a fost reținut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *