Actualitate

Curtea de Conturi pe urmele lui Papuc

In perioada de aflare a lui Gheorghe Papuc in functia de ministru de Interne, MAI a platit chiria pentru sediul PCRM de la Botanica in valoare de 502.7 mii lei, a cumparat automobile de lux si a vandut imobile la preturi de nimic, inclusiv unul din strada Mazililor, 34 (Parcul „Valea Trandafirilor”), inclus in Registrul monumentelor de cultura de importanta municipala cu nr. 537 si denumirea „Conac din anul 1837”. Personal, el s-a ales cu un automobil LEXUS de un milion de lei si un telefon mobil de 17 mii lei.

Datele au fost facute publice ieri, in sedinta plenului Curtii de Conturi, la care a fost examinat raportul „Auditul legalitatii unor operatiuni si tranzactii financiare si unor aspecte ale gestionarii patrimoniului public la MAI si la unele institutii subordonate”.
Potrivit raportului, prezentat de catre membra Curtii de Conturi Ana Ghiletchi, in perioada anilor 2003-2009, Directia Generala Paza de Stat (DGPS) a procurat si transmis MAI si subdiviziunilor acestuia diverse bunuri materiale in suma totala de 12.954, 4 mii lei, incalcand astfel grav disciplina bugetar-financiara prevazuta in actele normative care reglementeaza domeniul respectiv.

Din aceste bunuri fac parte: 30 de autoturisme in valoare de 7.762,4 mii lei, mobilier, trei notebookuri de 45,1 mii lei, un televizor de 32,7 mii lei, patru telefoane mobile de 48,4 mii lei, o arma de 15 mii lei s.a. Numai la procurarea autoturismului de tip LEXUS LX 470 s-au efectuat cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat in suma de 499,3 mii lei. De asemenea, in anii 2003-2009, MAI a utilizat mijloace parvenite din partea Consiliului Europei si Asociatiei Europene a colegiilor de politie, in suma totala de 1.392,3 mii lei, prin intermediul IS „Tehnosec”. Astfel, desi mijloacele erau destinate MAI, nu erau transferate la conturile trezoreriale pe mijloacele speciale ale ministerului, dar se acumulau la conturile de decontare ale IS „Tehnosec”.

Instrainarea de catre MAI a bunurilor imobiliare a prejudiciat bugetul de stat cu o suma totala de 36, 3 mln. lei. Pentru intretinerea la Liceul de Cadeti din cadrul Academiei „Stefan cel Mare” a MAI a elevilor admisi peste limita stabilita, in perioada anilor 2004-2009, au fost efectuate cheltuieli suplimentare din contul componentei de baza a bugetului de stat in suma totala de 2.299,2 mii lei.

Pentru inchirierea SPB „Constructorul” IS din strada Zelinschi, 15, care a fost ocupat si utilizat de Comitetul raional al PCRM din sectorul Botanica, MAI a prejudiciat statul in valoare de 502,7 mii lei. In acelasi context, MAI a prejudiciat statul cu 326,2 mii lei in perioada 2005-2009 pentru intretinerea automobilului de model RAF-2203 pe care l-a utilizat fractiunea parlamentara a Partidului Comunistilor. Raportul contata ca managementul ineficient a conditionat inregistrari neadecvate ale operatiunilor economice efectuate, deficiente in situatiile privind decontarile, ceea ce a cauzat denaturarea situatiilor patrimoniale raportate.
Materialele auditului vor fi transmise la Procuratura Generala. Potrivit actualului ministru de Interne, prezent la sedinta CC, Victor Catan, in perioada 2001-2008, nici presa, nici populatia n-a stiut despre ceea ce se intampla la MAI. Ba mai mult, presa n-a stiut practic nimic despre infractiunile si omorurile comise.

De la sedinta CC a lipsit presedinta acesteia, Ala Popescu, ea fiind internata, conform unor surse, in spital. De asemenea, n-a fost prezent nici ex-ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, desi a fost invitat.

Amintim ca, pe parcursul saptamanii trecute, TIMPUL a facut mai multe dezvaluiri despre tranzactiile ilegale si fraudele comise de ex-ministrul Gheorghe Papuc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *