Ucraina

Curtea Penală Internațională își deschide birou în Ucraina. „Nu ne oprim până când autorii crimelor nu vor fi aduşi în faţa justiţiei”

Curtea Penală Internațională își va deschide un birou în Ucraina pentru a investiga crimele de război comise de soldații ruși de la începutul invaziei, a anunțat joi, 23 martie, CPI.

Curtea Penală Internaţională (CPI) şi Ucraina au semnat joi un acord în vederea deschiderii unui birou în această ţară, a anunţat CPI, care săptămâna trecută a emis un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, informează AFP.

”Nu este decât un început, un bun început”, a declarat procurorul general ucrainean Andrii Kostin cu privire la acordul pe care l-a semnat în numele Ucrainei la Haga, sediul CPI.

”Sunt convins că nu ne vom opri până când toţi autorii crimelor internaţionale comise în Ucraina nu vor fi aduşi în faţa justiţiei”, a adăugat Kostin, citat într-un comunicat.

Şi aceasta ”independent de poziţia lor politică sau militară”, a continuat el, după ce a salutat decizia ”istorică” a CPI de a emite un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru crima de război ”deportare ilegală” de copii ucraineni.

La începutul lunii martie, Kostin a anunţat deja că ţara să se pregăteşte să deschidă un birou al CPI.

Miercuri, organismul legislativ al curţii a denunţat ”ameninţări” provenind din Rusia la adresa unor membri ai Curţii, după emiterea de mandate de arestare care îi vizează pe preşedintele rus şi comisarul său pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova.

Rusia a anunţat luni declanşarea unei anchete penale împotriva procurorului şi a trei judecători ai CPI. Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al Rusiei şi un obişnuit al declaraţiilor răsunătoare, i-a sfătuit în aceeaşi zi, potrivit media olandeze, pe Telegram, pe judecătorii CPI ”să privească atent cerul”, aluzie la capacităţile de atac ruse.

”Tribunalul este pur şi simplu o organizaţie mizerabilă, nu reprezintă populaţia ţărilor NATO. De aceea, ei nu vor începe un război. Le va fi frică. Nimănui nu-i va părea rău. Aşa că, domnilor judecători, priviţi cu atenţie cerul ….”, a avertizat fostul preşedinte rus.

Medvedev a avertizat miercuri, tot pe sistemul de mesagerie criptată, că o arestare a preşedintelui rus de o ţară străină ar însemna să ”declari război” Moscovei.

CPI, înfiinţat în 2002 pentru a judecat cele mai grave crime comise în lume, dispune în prezent de birouri în mai multe ţări: la Kinshasa şi Bunia (Republica Democrată Congo), Kampala (Uganda), Bangui (Republica Centrafricană), Abidjan (Costa de Fildeş), Tbilisi (Georgia) şi Bamako (Mali).

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *