Actualitate

Curtea Supremă din Belarus confirmă sentința de 15 ani a lui Tikhanovskaia

La 20 iunie, Curtea Supremă din Belarus a examinat apelul liderului opoziției belaruse Sviatlana Tikhanouskaia, condamnată în contumacie la 15 ani de închisoare, și a lăsat verdictul neschimbat.

La începutul acestui an, Tribunalul orașului Minsk a condamnat-o pe Tihanovskaia la 15 ani de închisoare într-o colonie penală.

Fostul ministru al Culturii, Pavel Lăpușko, a fost condamnat la 18 ani în contumacie. Alți trei inculpați în acest caz – Maria Moroz, Olga Kovalkova și Serghei Dylevski – au fost condamnați fiecare la câte 12 ani de închisoare.

Regimul Lukașenko i-a acuzat pe Tihanovskaia și pe asociații săi de “conspirație pentru preluarea puterii de stat într-un mod neconstituțional; crearea și gestionarea unei formațiuni extremiste; apeluri publice pentru preluarea puterii de stat și comiterea altor acțiuni menite să aducă atingere securității naționale a Belarusului”.

Sviatlana Tihanovskaia a candidat la alegerile prezidențiale din 2020 în Belarus pentru a-l înlocui pe soțul său Serghei, care a fost reținut în timpul campaniei electorale și condamnat la 18 ani de închisoare în decembrie 2021.

Alegerile din 2020 au fost declarate fraudate în favoarea lui Lukașenko, care a organizat o campanie de reprimare a protestatarilor disidenți. De atunci, Tihanovskaia s-a aflat în străinătate, unde a desfășurat activități politice de facto, în calitate de reprezentant legitim recunoscut al Belarusului de către o serie de țări occidentale.

Uniunea Europeană a condamnat sentințele anunțate la Minsk împotriva lui Tikhanovska și a asociaților săi și și-a exprimat disponibilitatea de a lua măsuri suplimentare față de Belarus.

Anul trecut, Tikhanovska a anunțat crearea unui “organism executiv colectiv”, Cabinetul de tranziție unit, și i-a sugerat lui Zelenski să stabilească relații diplomatice cu acesta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Bai Lukashika
    Vad ca te antrenezi intens pentru condamnarile care or sa-ti vina in curand pe banda rulanta !
    Crezi ca o a scapi fugind in Siberia ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *