Media

Cutreierând prin bloguri…

Încerc să devansez, în această proză de anticipaţie, ce se va întâmpla de Ziua Internaţională a Sărutului, anunţată pentru 6 iulie. Magazinele ne vor întâmpina, în orele de program, cu un sărut pe care l-au ascuns în cuvântul „Des-KISS”. În această zi vom înţelege, poate, că este mai potrivit să vorbim mai mult despre afecţiune ca despre un sentiment şi mai puţin ca despre o boală. Vom împărtăşi unii cu alţii surprinderea că, de fapt, Chişinăul nostru are un sărut în el: KISS-inău. „Kiss, I Know”, cum spune Dor-in. Dorin Baluţel, să nu existe echivocuri.

Şi voi încerca, de acum încolo, începând cu această ediţie a Zilei Internaţionale a Sărutului, să scriu mai întâi „Love” şi apoi să corectez dacă fac referire la oraşul Leova – asta după ce, de câţiva ani, tot povestesc despre I-LOVE-ni. Şi, probabil, voi descoperi atunci că în Moldova mai există cel puţin o localitate cu „Love” în ea, S-love-anca, în raionul Sângerei. La 6 iulie, Kiss-cărenii, la fel din Sângerei, şi Kiss-telniţa din Teleneşti îşi vor întâmpina oaspeţii cu un sărut.
 
Partajarea povestită celor mici

Adrian Gavriliţă (http://blogciotkos.blogspot.com/)

– Alo, parlamentul?
– Da.
– Eu vreau să mă angajez în calitate de deputat.
– Ce, eşti prost?
– Nu, dar dacă trebuie – pot să mă prefac.

N-am să dau nume, dar există două partide în Alianţă care doresc ca funcţiile de preşedinţi de raioane, în cadrul AIE-urilor mici, să fie distribuite straniu. AIE are majoritatea în 26 raioane. În trei – liderul este PD, iar în celelalte 23 – PLDM. PL – ar fi fost primul în Chişinău, dacă oamenii nu uitau despre deportări şi chiar cazuri de canibalism. Dar totuşi, PL nu este lider AIE local nicăieri… Cu toate acestea, câteva minţi lucide şi zgârcite vor partajarea „frăţească”, conform rezultatelor pe ţară. Asta ar însemna: PLDM – 12 preşedinţi, PD – nouă, iar PL – cinci. Asta ar presupune că liderii PLDM ar trebui să explice consilierilor din 11 raioane despre cum funcţionează frăţia şi să-şi convingă membrii să renunţe la preşedinţie de dragul Alianţei despre care aud tot mai des la televizor. Asta chiar dacă PLDM are un scor mai bun decât ceilalţi şi, la urma urmei, după principiile democratice – ar fi mai reprezentativ.


La celălalt capăt al firului

Raisa Stoleriu (http://www.bookblog.ro/)

Să ne imaginăm actul literaturii, a scrie – a citi, ca pe o conversaţie telefonică. Îl luăm pe Roberto Bolaño pentru următoarele rânduri: „Cehov, Kafka, Borges şi Carver: chintesenţa operei lor se află la temelia acestor naraţiuni”. La celălalt capăt al firului găsim într-adevăr un Kafka mai cald, un Carver mai plin de culoare, o naraţiune împărţită în trei părţi ce tratează de astă dată raportul realitate-ficţiune-artă. În prima parte a cărţii Convorbiri telefonice, cele mai multe personaje sunt scriitori dornici de succes, indispensabili societăţii, dar lipsiţi de simţ artistic. Ca un Dedalus ce visează să zboare de astă dată pe culmile succesului, ironic, cineva a uitat să-i înzestreze cu perechea mult visată de aripi. Ştim că adeseori scriitorii sunt identificaţi cu creaţia lor, dar Bolaño pare a ne întreba ce se ascunde la celălalt capăt, dincolo de acest a scrie? Oameni lamentabili, temători, capabili de orice, oameni cu alte nevoi, care iubesc, care sunt părăsiţi, care trădează sau sunt trădaţi […].

Arta lui Tang Yau Hoong

Ficus (http://creativemonkeyz.com/)



Păstrând o notă similară cu arta lui Aled Lewis, am plăcerea să vă pun la dispoziţie lucrările lui Tang Yau Hoong. Artistul are o înclinaţie spre designul simplist, dar de impact, explorând concepte suprarealiste şi/sau umoristice. Mi-a plăcut în mod special seria The Art of Negative Space pentru ingeniozitatea cu care s-a folosit de acest concept, prea puţin exploatat de alţi artişti. Tang Yau Hoong trăieşte în Kuala Lumpur, Malaezia, şi este disponibil pentru orice fel de lucrări comerciale, nu doar design de tricouri. Puteţi să îi vizitaţi şi profilul de Flickr sau pagina de Tumblr.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *