Ultima oră

CUTREMURILE DIN zona Galațiului au în sfârșit o explicație

De la începerea cutremurelor, localnicii, specialiştii de la ISU, dar şi seismologii au afirmat că seismele ar putea fi cauzate fie de reactivarea unei falii tectonice, de inundaţiile care au avut loc în zonă la începutul lunii septembrie sau de folosirea metodei fracturării hidraulice la exploatările de petrol sau gaze din zona Izvoarele – Slobozia Conachi.

Echipa de geologi care a mers la Izvoarele în urmă cu 11 zile a publicat ieri primul raport preliminar privind fenomenul Izvoarele.

Potrivit autorilor studiului, localităţile Izvoarele – Slobozia Conachi sunt amplasate peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri şi pietrişuri. “Aceste fenomene pot fi puse pe seama unor procese de sufoziune mecanică care pot determina modificări ale suprafeţei terenului, ce pot ajunge chiar pînă la apariţia unor pâlnii de sufoziune. Acestea pot fi amplasate de- a lungul unor falii, situaţie în care zonele afectate pot avea o dispunere liniară. Procesele de sufoziune mecanică pot fi declanşate, respectiv favorizate şi de o activitate seismică ce poate conduce chiar la eventuale fenomene locale de lichefiere a nisipurilor neconsolidate din subsolul acestei zone. Fenomenele de sufoziune mecanică se pot manifesta şi la nivelul luncii pîrîului Suhu, pe care se află aşezat satul Izvoarele, dar grosimea mică a depozitelor holocen superioare ale luncii nu ar conduce la fenomene importante de instabilitate a terenului”, se arată în raportul publicat ieri de Institutul Geologic al României (IGR).

Dr. Gabriel Bindea, unul dintre autorii raportului, a declarat pentru gândul că în zona Izvoarele au fost de-a lungul timpului mai multe alunecări de teren din cauza solului umectat.

O altă cauză a acestor cutremure pe care geologii o iau în considerare este şi exploatarea de petrol şi gaze care se efectuează în zonă de mai bine de 30 de ani.”Se evidenţiază clar posibilele fenomene de tasare diferenţială a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa pe care se află amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură cât şi actualele sonde de extracţie amplasate spre est, în zona localităţilor Negrea şi Schela pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeţei terenului. Acest fapt este posibil, avînd în vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separă nivele nisipoase cu petrol şi gaze”, se arată în raportul IGR.

Autorii raportului mai afirmă că o activitate de extracţie bazată şi pe sonde injecţie ar amplifica apariţia unor fenomene de instabilitate în toată zona.

O altă cauză ar putea fi şi eventualele prăbuşiri ale malurilor abrupte de loess ce formează partea superioară a versantului stâng al văii Suhu, maluri abrupte la baza cărora se află întregul sat Izvoarele.
“Vom continua cercetăriile în zona respectivă pentru a stabili cu precizie cauzele reale care au determinat fenomenele de instabilitate a terenului. Sperăm să le stabilim. Asta depinde însă şi de bani, pentru că unele analize sunt extrem de scumpe”, a menţionat doctorul Gabriel Bindea, precizând însă că la Izvoarele situaţia pare să revină la normal. “Oamenii nu s-au mutat, aşa cum credeau unii. Cutremurele s-au rărit mult, iar acest lucru este foarte bun”, menţionează el.

Sursa: gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *