Actualitate

Dacă am avea alegeri, în Parlament ar ajunge trei partide, iar două formațiuni aflate la guvernare ar acumula câte 1%

La întrebarea deschisă, care este personalitatea politică din Republica Moldova în care au cea mai mare încredere, cei mai mulți – 29% au spus că nu au încredere în nimeni. 23% au răspuns Igor Dodon, 9% – Maia Sandu, iar 5% – Pavel Filip. Câte 4% au spus Andrei Năstase și Ilan Șor, iar câte 3% – Vlad Plahotniuc și Vladimir Voronin. Iurie Leancă a fost nominalizat de către 2% din respondenți, iar câte 1% i-au numit pe Andrian Candu, Traian Băsescu, Renato Usatîi, Zinaida Greceanîi, Ion Ceban și Silvia Radu.

Potrivit sondajului, 41% din respondenți văd actuala situație politică din țară puțin instabilă, 36% – deloc stabilă, 19% – stabilă, 1% – foarte stabilă, iar 3% – nu știu/ nu răspund.

Întrebați: „Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și Uniunea Vamală (Rusia, Belarus, Kazahstan), ați vota pentru sau contra?” – 55% au spus că ar vota pentru aderarea la UE, iar 29% au răspuns că ar vota contra. 42% au spus că ar vota pentru unirea cu Uniunea Vamală, iar 38% ar vota contra. Totuși, dacă ar trebui de ales între aderarea la UE și aderarea la Uniunea Vamală, 46% au spus că sunt pentru aderarea la UE, iar 34% – pentru Uniunea Vamală. 14% din intervievați au spus că nu au decis, iar 6% – nu ar participa.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1115 persoane, în perioada 19 aprilie-9 mai, marja de eroare fiind de +/- 3%. Suplimentar, pentru alegerile din Chișinău au fost intervievați 409 respondenți, iar marja de eroare este +/- 4%, și peste 200 de persoane din municipiul Bălți, cu o marjă de eroare de +/- 6%. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *