ActualitateExterne

„Dacă aș avea 18 ani, aș merge să lupt pentru Ucraina. Dar am doar 9 ani”. La trei zile după ce a spus acest mesaj la o lecție online, Matei, fratele mai mic și mama lui au fost uciși de ruși

Matei, 9 ani, Klima, 5 ani și Margarita, mama lor, au fost împușcați de soldații ruși la Bucea, orașul de lângă Kiev, deși pe mașina cu care încercau să plece din oraș scria „Copii” cu litere mari. Cu lacrimi în ochi, Aleksandr Cicmarev, aflat și el pe un pat de spital cu răni grave la picioare, a vorbit, pentru proiectul media „Eyes” și pentru Fakty, despre tragedia familiei sale.

„Pe 6 martie am decis să plecăm din Bucea. La un moment dat, un tanc s-a oprit în fața noastră și au început să tragă. Copiii și Margarita au murit imediat…”, povestește, șocat, Aleksandr.

„Mașina a luat foc, am fost rănit, m-am târât pe o potecă și m-am ascuns în spatele unui copac”, explică părintele îndurerat.

Tatăl a scăpat de masacrul de la Bucea: „Plâng tot timpul”

„Acum sunt în spital, cu răni grave la ambele picioare, plâng tot timpul. Imaginați-vă cum e să-ți vezi familia murind în fața ochilor și tu să nu poți face nimic”, afirmă tatăl.

Bărbatul nu înțelege barbaria rușilor: „Conduceam o mașină normală, cu semnul «Copii», geamurile nu erau fumurii, iar soldații au văzut că înăuntru erau fiii mei”.

Rita și fiii ei, Matei și Klima, au fost îngropați în Bucea, într-o groapă comună. 

Matei, într-o scrisoare scrisă cu trei zile înainte să fie ucis: „Putin este un om rău, a început un război fără motiv, își minte poporul”

Pe 3 martie, Matei intrase online pentru o lecție la distanță și a împărtășit învățătoarei și colegilor lui o scrisoare pe care a scris-o în timpul războiului.

„Ucraina este în război. Acest lucru este foarte periculos. Putin este un om rău, a început un război fără motiv, își minte poporul. Sunt foarte speriat, dar cred în victoria țării mele. Acum stau în pivniță și scriu acest text, sunt îngrijorat de familia mea, pentru că în Bucea sunt lupte în fiecare zi”, scria copilul în mesajul său emoționant.

Suntem un scut pentru capitala noastră, Kiev. Dacă aș avea 18 ani, aș merge să lupt pentru Ucraina. Dar am doar 9 ani. O potolesc pe mama când e disperată și îl distrez pe frățiorul meu. Cred că vom câștiga. Sunt mândru că sunt ucrainean.

„De unde are atâta lumină? Numărul îngerilor a crescut!”

Învățătoarea lui Matei, Galina Marcenko, este cea care a făcut public mesajul tulburător.

„De unde are atâta înțelepciune, spirit, iubire, sinceritate, recunoștință, de unde are atâta lumină? Și ești fericit că tocmai te-ai găsit lângă o astfel de persoană, că ai onoarea să-i fii fost dascăl și să înveți de la el în același timp…. Numărul îngerilor a crescut”, a scris profesoara pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *