Externe

Danemarca și Suedia suspendă ajutorul financiar acordat palestinienilor

Danemarca și Suedia, țări vecine, s-au alăturat marți țărilor europene care suspendă finanțarea proiectelor de dezvoltare în teritoriile palestiniene, pe fondul atacului grupării teroriste Hamas împotriva Israelului.

Ministrul danez al Cooperării pentru Dezvoltare și al Politicii Climatice Globale, Dan Jorgensen, a declarat pentru radiodifuzorul danez DR că țara suspendă finanțarea proiectelor de dezvoltare în comunitățile palestiniene pentru a o reevalua.

“Au avut loc acte inacceptabile, terorism și agresiune de cea mai joasă speță și, în mod firesc, trebuie să ne asigurăm că banii danezi nu sprijină indirect acest lucru”, a explicat el.

Pentru perioada 2021-2025, guvernul danez a pus deoparte aproximativ 450 de milioane de coroane pentru ajutor pentru dezvoltare în teritoriile palestiniene, din care decizia se referă la aproximativ 72 de milioane de coroane care urmau să fie plătite până la sfârșitul acestui an.

Comisia Europeană a clarificat din nou declarația privind “revizuirea” ajutorului pentru palestinieni
Ministrul suedez al dezvoltării, Johan Forssell, a confirmat marți, în cadrul unei conferințe de presă separate, că țara sa a suspendat ajutorul pentru dezvoltare acordat Palestinei “până la noi ordine”, având în vedere atacul Hamas asupra Israelului.

“Nu vrem ca banii contribuabililor suedezi să meargă către personaje care nu au o viziune clară asupra unor chestiuni absolut fundamentale în care resping terorismul. Dar ajutorul umanitar va continua și nu va fi suspendat ca urmare a acestei decizii”, a declarat Forsell, citat de Reuters.

Anterior, decizia de a suspenda ajutorul financiar pentru Palestina a fost anunțată separat de Germania și Austria.

Și Comisia Europeană a precizat că anunțul comisarului european Oliver Varghei privind suspendarea imediată a ajutorului financiar pentru poporul palestinian a fost făcut de acesta în mod independent, fără consultări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *