InternaționalUcraina

Danemarca va dona Ucrainei echipamente militare și sprijin financiar în valoare de 1,7 miliarde de coroane daneze

Danemarca va dona Ucrainei echipamente militare și sprijin financiar în valoare de 1,7 miliarde de coroane daneze (250 de milioane de dolari), a declarat marți, 2 mai, ministrul Apărării din această țară nordică, Troels Lund Poulsen, relatează Reuters.

De asemenea, ministrul a mai declarat că Danemarca își va reduce prezența militară în Irak începând cu începutul anului 2024 și se va concentra în schimb asupra țărilor baltice, oferind NATO un batalion pentru apărarea regiunii.

Batalionul ar urma să fie format din 700 până la 1.200 de soldați și ar urma să fie dislocat în Letonia între patru și șase luni în fiecare an.

În restul anului, trupele vor rămâne în Danemarca, pregătite să fie desfășurate în țările baltice în caz de criză, a precizat ministerul apărării.

„Trebuie să fim pregătiți pentru ca prezența daneză în țările baltice să fie pe termen lung și este nevoie de un echilibru între a avea soldați pe teren și a fi gata să îi desfășurăm din Danemarca”, a declarat Poulsen.

Danemarca își va retrage una dintre unitățile sale de securitate și escortă, formată din aproximativ 105 soldați, din Irak începând cu luna februarie a anului viitor, dar va continua să furnizeze personal și consiliere pentru misiunea NATO din Irak, a precizat Ministerul Apărării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *