Timpul Liber

Daniela Vacarciuc: Îmi doresc să nu-mi dezamăgesc colegii și prietenii

A absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1996); Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, România (2000), doctorand bursier al statului român, secțiunea istorie contemporană; Academia de Administrare Publică a R. Moldova, masterat, Facultatea Management Educațional (2007). Din 1995 activează în calitate de profesoară de istorie la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”. În 2010 a devenit Pedagogul Anului, acesta fiind singurul caz când Chișinăul a câștigat trofeul și Marele Premiu, în valoare de 50 de mii de lei. În decembrie 2011 a obținut, prin concurs, funcția de director al Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri”. Între timp a studiat engleza și chiar a predat un curs de istorie în limba engleză consulului SUA în R. Moldova, Marlin Harringer, pentru care i s-a acordat și o diplomă. De asemenea, a participat activ în cadrul Asociației Istoricilor din Moldova ca membru al comitetului de conducere. În prezent, Daniela este doctorandă la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, la pedagogie, și deține gradul didactic superior.

Daniela Vacarciuc face parte dintr-o dinastie a istoricilor din Basarabia, prin atitudinea sa civică, pe care și-o manifestă plenar angajându-se și implicându-se activ în orice gen de activitate cu tematică istorică. Timp de două decenii de activitate didactică, doamna profesoară a ajuns la rodul unui profesionalism performant, fiindcă ea concurează în fiecare zi cu elevii săi, pe care competiţia îi determină să lupte pentru a fi mai buni pentru ei înşişi.

Fiind şi un cetăţean bun, profesoara îşi menţine mereu conştiinţa clară, gândeşte rece şi analizează corect statutul cetăţeanului într-un stat de drept. Permanent, la orele de istorie, tinde să-i convingă pe elevii ei să crească pe verticală, cultivându-le onoarea şi demnitatea. Prezenţa dânsei, ca reprezentant al Asociaţiei Istoricilor, la seminare sau dezbateri pe probleme de istorie, însoţită de discipoli, chiar de propria-i familie (soţ şi copil), la emisiuni televizate în apărarea Istoriei Românilor, este o dovadă de atitudine civică.

„Consider că istoria este vocația mea, pe care încerc s-o cultiv și copiilor pentru a cunoaște exemple de afirmare a demnității naționale. În condițiile de competitivitate dură (e cazul să amintesc că municipiul dispune de peste 90 de licee), muncesc pentru promovarea instituției pe care o conduc, alături de bunii mei colegi și chiar cred într-un final de succes”, afirmă doamna directoare.

Daniela Vacarciuc este într-o permanentă căutare a modalităților eficiente de educație și instruire. „De asemenea, pentru mine este foarte important ca feciorul și soțul meu să se simtă fericiți alături de mine. Îmi doresc să nu-mi dezamăgesc colegii și prietenii și să-l am întotdeauna alături pe Dumnezeu”, ne-a mai spus Daniela Vacarciuc.

Îi dorim în continuare să muncească cu aceeași perseverență și să-și realizeze idealurile râvnite.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *