Actualitate

(DATE OFICIALE) Numărul turiștilor moldoveni care au plecat de sărbători în Romania a scăzut cu 25-30%

”Estimăm prezența a cca 11 – 12.000 turiști moldoveni în stațiunile montane din Romania în intervalul 1 decembrie – 10 ianuarie 2015. Topul preferintelor turistilor moldoveni situează stațiunile românești: Poiana Brașov, Predeal, Sinaia pe primele trei pozitii, imediat după acestea însă urmează destinații ca Bansko (Bulgaria), Viena (Austria), Cortina D’Ampezzo (Italia), și se constată revenirea cererii către Bucovel (Ucraina), datorită prețurilor scazute și ofertelor promovate în Republica Moldova”, se arată într-un comunicat de presă. 

Cauzele acestei scăderi consistente sunt legate de accentuarea crizei politice și economice din Moldova (care a redus cererea de vacanțe pentru moldoveni), de liberalizarea circulatiei turistice pentru cetățenii moldoveni (care pot calatori în U.E. fară viză, ceea ce i-a determinat să aleagă și alte destinatii europene, în afară de Romania), dar mai ales de absența promovarii României ca destinație în Moldova.

„De-a lungul ultimilor trei ani am tot solicitat autorităților publice care coordoneaza turismul din Romania sa se implice în promovarea destinațiilor românești pe teritoriul Republicii Moldova, așa cum de ani buni o fac alte state. Absența promovării destinațiilor românești pe piața din Republica Moldova, în contextul politic actual, a dus la scăderea drastică a numărului de turiști moldoveni (cca 30%) în zona montană romaneasca, fapt observat cu ochiul liber în acest sezon. Asta chiar dacă unele surse media românești din varii motive au prezentat o pseudoprezență a turiștilor moldoveni, ruși și ucraineni. Problemele legate de trecerea frontierei de-a lungul ultimilor ani își spun de asemenea cuvântul, pentru ca stationarea de cate șase ore în vamă a unui autocar cu turisti moldoveni (minim 15 de autocare zilnic în perioada 02 – 06 ianuarie a fiecărui an!) face ca dorința turiștilor de a ajunge în vacanță la munte in Romania să scadă, sau mai rău să dispară. Continuăm parteneriatul cu Federația de Promovare din Romania ( FAPT) si vom cere autoritatilor române simplificarea procedurilor de control de frontieră pentru turiștii moldoveni. Mai mult, vom continua să solicităm autoritaților române să demareze, în sfârșit, o campanie de promovare pe Moldova, dar am înțeles că nu există buget în acest sens. Este regretabil că Romania nu se promovează în Moldova!”, susține președintele Federației de Promovare a Turismului din Moldova, Alexandru Filipschi.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *