Eveniment

De 15 ani YFU Moldova oferă oportunităţi noi elevilor moldoveni

„În perioada liceului, când am descoperit existenţa acestei organizaţii, mi-am dat seama că sunt foarte aproape de realizarea unui vis pe care îl aveam încă de mică-să ajung în Japonia şi să cunosc cultura acestei ţări atât de diferită decât a noastră. Uneori însă mă gândeam că acest vis este prea mare şi prea greu de realizat. În anul 2009, am aflat că doi colegi din liceul meu au fost prin intermediul YFU în Finlanda şi Germania unde au învăţat şi locuit în familii-gazde pentru un an. Mi s-a părut ceva extraordinar, la acel moment îmi apăruse o mică speranţă. Am mers împreună cu părinţii la oficiul organizaţiei, am pus degetul pe hartă, am indicat spre Ţara Soarelui Răsare, şi în câteva luni m-am şi văzut acolo pentru jumătate de an şcolar. Cei de la YFU au avut grijă ca să îmi găsească o familie-gazdă pe potrivă, un liceu bun şi să am parte de o experienţă nemaipomenită. Locuiam într-o familie japoneză, ieşeam în oraş cu colegi de şcoală, care tot japonezi erau, şi zi de zi vorbeam limba tot mai bine. În acele momente mi-am dat seama că nimic nu mai este imposibil atunci când ai un vis mare şi oameni lângă tine care te ajută să îl realizezi. Aşadar, YFU mi-a îndeplinit un vis pe care l-am avut şi eu ca şi alţi tineri din ziua de astăzi, să descopăr o ţară nouă cu o cultură specială, şi cel mai important să mă adaptez la ea”, povestește unul dintre beneficiarii acestui proiect.

Începând cu anul 1951, organizaţiile YFU care activează în peste 60 de state ale lumii, au realizat schimburi de aproximativ 6mii de elevi în fiecare an. Astăzi YFU a devenit programul adorat de elevi pentru că a reuşit să unească şi să împrietenească tineri din toate colţurile lumii. Scopul organizaţiei este simplu. Aceasta oferă elevilor şansa de a-şi dezvolta noi abilităţi şi perspective necesare pentru a şti să facă faţă provocărilor vieţii şi să beneficieze de oportunităţile oferite de comunitatea globală.

Din anul 1998, YFU este prezentă şi în R. Moldova, astfel în acest an organizaţia împlineşte 15 ani de activitate pe teritoriul ţării noastre, timp în care a reuşit să ofere posibilitatea de a petrece un an şcolar într-o altă ţară la 321 de participanţi, să ofere 124 de burse elevilor moldoveni, dar şi să primească în Moldova nouă tineri din Germania şi patru din Estonia în cadrul schimbului şcolar pentru un an. YFU oferă şansa tinerilor să aleagă din cele peste 17 ţări ca Norvegia, Germania, Belgia, Danemarca, Finlanda, Austria, Estonia, S.U.A., Japonia, ş.a. Cel mai important este că YFU are o experienţă bogată în domeniu, iar lucrul din cadrul organizaţiei este bazat pe voluntariat, aceasta fiind o organizaţie non-profit şi non-guvernamentală.

Ana-Maria Pancu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *