Actualitate

De astăzi mai multe categorii de pensii sunt indexate cu 6,45%

La 1 aprilie se indexează pensiile pentru limită de vârstă, pensiile de invaliditate, pensiile de urmaş, pensiile pentru vechime în muncă stabilite unor categorii de angajaţi din aviaţia civilă, cadrelor din domeniul învăţământului şi ocrotirii sănătăţii, lucrătorilor vamali. De asemenea, sunt indexate pensiile funcţionarilor publici, aleşilor locali, procurorilor, deputaţilor, membrilor de Guvern şi unor categorii de angajaţi din domeniul culturii în partea ce se achită de la bugetul asigurărilor sociale de stat, adică 50% din pensia stabilită.

Acelaşi procent de indexare, de 6,45%, este prevăzut pentru pensiile de invaliditate şi de urmaş cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl. Coeficientul de indexare a plăţilor periodice capitalizate stabilite în temeiul Legii cu privire la capitalizarea plăţilor periodice constituie de asemenea 6,45%, se arată într-un comunicat al Casei Naţionale de Asigurări Sociale.

Pentru pensiile militarilor, coeficientul de indexare constituie 4,6%, normă prevăzută în Legea asigurării cu pensii a militarilor şi persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne. Tot cu 4,6% se indexează şi compensaţia bănească lunară în schimbul asigurării cu produse alimentare şi suplimente alimentare a persoanelor participante la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobâl şi la experienţele nucleare, avariilor cu radiaţie ionizantă şi a consecinţelor lor la obiectivele atomice civile sau militare.

sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *