Atitudini

De ce?

Aseară am tot discutat despre emigrare cu nevastă-mea până s-a trezit copilul pentru care, în principiu, ne şi facem griji. De ce? Pentru că e o ţară de kkt. Pentru că mă vizează direct ca şi cetăţean, dar şi culturist, chestia cu ministrul Culturii m-a pus pe gânduri. Nu am plecat din ţară pentru că mă gândeam că ţara trebuie ajutată să-şi revină. Am mai scris o lege blocată de minister, am mai distribuit nişte filme, am mai făcut cel mai mare festival de film ever în Moldova… dar mai departe?

Astăzi am ascultat încă o dată cum Şiman a salvat „Moldova-Film” şi mă întreb de ce Ministerul Culturii nu poate să îşi apere interesele în faţa unora ca Şiman? De ce nu s-a schimbat nimic cât a fost Şiman plecat? De ce nu se privatizează dracului „Moldova-Film”? Pentru că avem un minister impotent.

Ştiţi problema cu filmele în română? Legea nouă prevede cum se vor da filmele în cinematografe şi un termen de câţiva ani de adaptare pentru cinematografe. De ce câţiva ani? Pentru că noi, cei naţionalişti românofili, ne dăm cu părerea şi cu vrutu’, semnăm petiţii cu uşurinţă, dar iată dacă brusc Patria ar fi obligată să arate filme în original cu subtitre… ar falimenta în prima lună. De asta se mai caută modele şi modalităţi. Există, însă, o operaţiune simplă şi convenabilă atât lui Şelin, cât şi poporului românofil: desene animate 3D în română! Copiii care nu mai înţeleg rusa sunt deja mai mulţi, ceea ce înseamnă că Patria nu are nimic de pierdut, ba dimpotrivă. De ce nu face Patria acest pas? Pentru că au contracte favorabile cu ruşii, iar în business, mai ales când eşti mic şi neînsemnat (4 mln. în comparaţie cu 150 mln. populaţie!?!), orice aluzie că vrei să lucrezi cu alt partener pe acelaşi domeniu ar însemna riscul de a pierde ceea ce ai. Îi cunoaştem pe ruşi, ştim şi atitudinea lor faţă de România, dar mai ales grija faţă de conaţionalii lor rătăciţi pe meleagurile noastre. Închipuiţi-vă reacţia rusului la rugămintea lui Şelin să-i dea voie să proiecteze filme şi în română. V-aţi închipuit? În acest caz, Şelin, adică Patria, ar putea fi impuşi să dea filme în română, adică Statul care este Moldova zice într-o bună zi că pe teritoriul Moldovei se dau filme NUMAI în română. Şelin are o scuză credibilă, iar rusul ar putea pune botul. Logic? Eu zic că da. Ca să repet, în cazul filmelor pentru maturi, Patria ar pierde bani, dar în cazul desenelor animate… lor le convine să fie „impuşi”.

Pornind de la cele de mai sus, în august le-am prezentat celor de la minister schema prin care se fac demersurile necesare şi se aduc desenele animate DUBLATE în română. Înainte de asta, vorbisem deja cu un distribuitor important din România, ROIMAGE, care mi-au zis că ei sunt PENTRU cu mâini şi picioare. Eu am desenat pe foaie cine şi ce trebuie să facă şi m-am prezentat în cabinetul ministrului Culturii. Erau de faţă dl Boris Focşa – ministru şi dna Aliona Strâmbeanu-Baroncea – şef Direcţie greu de reţinut. După cinci minute de explicaţii, cu un zâmbet până la urechi, prin care ei cred că-şi denotă profesionalismul, dna Strâmbeanu-Baroncea îmi aruncă o replică pe care mi-am amintit-o aseară, când mă gândeam la emigrare: „Domn Marian, ne învăţaţi pe noi cum funcţionează ministerul?”. Aţi văzut vreun film în română? Eu – nu.

Nu o să vă povestesc cum am obţinut şi cât ne-a costat sala de la ODEON pentru ANIMEST şi care a fost atitudinea administraţiei, dar vreau să ating o altă temă legată de impotenţa ministerului… Acest cinematograf, ODEON, este în inima oraşului şi, prin legile logicii şi ale economiei de consum, ar trebui să fie cel mai vizitat cinematograf, iar statul, adică „Moldova-Film”, societate a statului, ar putea avea profit cu carul. Tot ce trebuie să facă, este să investească nişte bani şi să-l renoveze. „De unde bani?”, se întreabă citind acest articol dna Aliona Strâmbeanu, dna Dina Ghimpu şi Sandu Vasilachi (sau Şiman, că ei se mai schimbă).

Acum despre cel mai important! De ce au sărit internauţii cu gura pe ministru? De ce vor toţi ca el să îşi dea demisia? De ce e MinCultu veriga slabă? Pentru că nu a făcut nimic, pentru că nimeni nu ştie ce face ministrul Culturii, pentru că este doar o poziţie comodă, iar nouă nu ne place când cineva stă comod şi ne râde în nas.  

Dumitru Marian

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *