ActualitateExterne

De ce a fost numit „Măcelarul din Siria” la comanda trupelor ruse din Ucraina: „A provocat haos atât în Siria, cât și în Groznîi”

Numirea generalului Aleksandr Dvornikov la comanda tuturor forțelor de invazie din Ucraina reprezintă o încercare a Moscovei de a centraliza comanda şi controlul, transmite Reuters, care citează Ministerul britanic al Apărării, potrivit Digi24.ro.

Miercuri, serviciul britanic de informaţii militare a apreciat că această numire arată, în același timp, cât de slabă a fost planificarea dinainte de începerea războiului.

Ultimele informaţii militare arată că numirea lui Dvornikov este un indiciu că Rusia este obligată să îşi reevalueze operaţiunile, din cauza rezistenţei ucrainene şi a planificării ineficiente înainte de începerea războiului. Mesajele transmise de Rusia au subliniat recent evoluția ofensivei din Donbas, pe măsură ce forțele rusești se reorientează spre est.

Decizia de numire a lui Dvornikov mai arată incapacitatea Rusiei de a coagula și coordona activitatea militară, potrivit sursei citate.

„Tipul de călău care a dus campanii în care au existat multe atacuri împotriva civililor”

În urmă cu câteva zile, generalul locotenet în retragere Mark Hertling a vorbit la CNN despre semnificațiile acestei numiri, în condițiile în care războiul din Ucraina a fost până acum un eșec pentru Kremlin.

„E interesant din punctul de vedere al procesului de control și comandă. Dvornikov e un general rus tipic. A fost mobilizat în est, în centru și în sud și a urmat calea obișnuită pentru militarii ruși de top: comandă de infanterie, școlile militare obișnuite. Interesant este că a luptat în războiul din Cecenia și a fost primul comandant rus în Siria, la începutul implicării Rusiei în această țară”, a spus Hertling.

„Dar a fost și tipul de călău care a dus campanii în care au existat multe atacuri împotriva civililor, a distrus infrastructură civilă, a provocat haos atât în Siria, cât și în Groznîi. Acesta este omul care trebuie să livreze rușilor un succes militar înainte de parada de 9 mai din Moscova. Dacă va putea sau nu să facă acest lucru e cu totul altă poveste, pentru că nu are foarte multe trupe pentru a executa operațiunile din est”, a mai spus Hertling.

Cine este Aleksandr Vladimirovici Dvornikov

Aleksandr Vladimirovici Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, a fost primul comandant al operațiunilor militare ale Rusiei în Siria, după ce Putin a trimis trupe acolo, în septembrie 2015, pentru a susține guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad.

Dvornikov a primit de la Putin titlul de Erou al Federației Ruse pentru modul în care a condus intervenția militară rusă din Siria, iar în septembrie 2016 a fost numit comandant al Districtului Militar de Sud.

În iunie 2020 a fost ridicat de Putin la rangul de general de armată.

Cât timp Dvornikov s-a aflat la comandă în Siria, din septembrie 2015 până în iunie 2016, Rusia a furnizat sprijin aerian trupelor regimului Assad în timp ce acestea asediau estul orașului Alep, controlat de rebeli. Avioanele rusești au bombardat cartierele dens populate, provocând numeroase victime civile, iar orașul a căzut în mâinile forțelor guvernamentale siriene în decembrie 2016.

Generalul Dvornikov este adeptul tacticii „pământului pârjolit”. Sub comanda sa, forțele rusești din Siria au fost acuzate că au bombardat cartiere civile, au vizat spitale și au recurs la diverse tactici controversate pentru a încerca să nimicească mișcarea rebelă care a vrut să îl înlăture de la putere pe Bashar al-Assad.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *