Sănătate

De ce apar migrenele?

Pentru foarte mult timp, s-a vorbit de diferiţi factori declanşatori, de la schimbările de vreme, până la anumite alimente, de exemplu. Deşi aceşti declanştori par vinovaţi pentru apariţia migrenelor la baza lor săt, de fapt, altceva. Oamenii de ştiinţă au descoperit că migrenele pot fi genetice.

”O serie complicată de gene fac ca migrenele să fie susceptibile”, susţine Dr. Matthew Robbins, medic neurolog din New York.

Se pare că, dacă unul sau ambii părinţi se confruntă cu migrene, există şansa ca în proporţie de 50% până la 75%, şi copilul să sufere de migrene, informează Fundaţia Americană a Migrenelor. Dar acest lucru nu este general valabil. Migrenele sunt afecţiuni cronice genetice destul de complexe, ceea ce înseamnă că mai multe gene diferite trebuie să se alăture pentru a fi predispus acestora.

”Este posibil ca mama să sufere de migrene, dar tu să nu ai niciodată parte de ele”, explică Dr. Robbins potrivit InStyle.

Cauzele apariţiei migrenelor
Cauzele migrenelor sunt diferite. Creierul persoanelor care suferă de migrene este hipersensibil la anumiţi stimuli. Să ne gândim la acest lucru exact ac atunci când apare o stare emoţionantă. Reacţia este aceeaşi, atât că apar durerile capului şi, mai mult unele persoane se pot confrunta chiar cu simptome precum stări de greaţă, sensibilitate la lumină sau vedere înceţoşată.

În funcţie de simptomele care apar, există mai multe tipuri de migrene. Din păcate, unul dintre cei mai comuni factori declanşatori nu poate fi deloc controlat. Este vorba de migrenele cauzate de ciclul menstrual sau, mai exact, de fluctuaţia hormonală, care apare cu două zile înainte de menstruaţie şi poate continua cu primele trei zile ale scurgerilor.

Alţi factori declanşatori comuni mai pot fi:

stresul
schimbările de somn (fie nu dormi suficient, fie dormi prea mult)
cofeina sau alcoolul
schimbările de vreme (există persoane sensibile la presiunea barometrică)
deshidratarea.
Există cazuri în care migrenele pot fi provocate de factori multiplii, ceea ce le face şi mai greu de controlat. În cazul persoanelor care se confruntă cu migrene, cea mai bună opţiune este ceea de a face o vizită la medicul neurolog pentru a slabili un program personalizat, în funcţie de declanşatorii care contribuie la apariţia lor.

https://www.csid.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *