Actualitate

De ce experții finanțați din Europa spală imaginea Moscovei?

Deocamdată, intriga acestei campanii este crearea alianței Dodon-Voronin. Cei foști doi camarazi comuniști, până mai ieri dușmani de moarte și-au dat din nou mână. Oricine înțelege ce se întâmplă în R. Moldova, este lămurit că o decizie de acest fel nu putea fi luată fără girul direct al „curatorilor” de la Moscova.

În mod surprinzător, mai mulți propagandiști, sunt chemați la posturi de televiziune, „pro-europene”, în care încearcă să spele imaginea Moscovei și depun eforturi colosale să ne convingă că că în spatele lui Dodon-Voronin se află…. nimeni altul decât Plahotniuc. Dacă ar fi să-i ascultăm pe aceștia, Kremlinul, în general nu se implică în această campanie electorală.

Cea mai mare viclenie a diavolului este sa te facă să crezi ca nu exista

Acest mesaj propagandistic se pliaza perfect pe mesajul electoral al PAS, enunțat de Secretarul General al Președinției Andrei Spînu: ”Noi nu considerăm că în aceste alegeri avem o luptă între dreapta şi stânga sau între pro-europeni şi pro-Est, noi avem foarte clar o luptă între hoţi şi oameni de treabă şi asta trebuie să înţeleagă cetăţenii, când merg la aceste alegeri, ei nu aleg între pro-europeni şi alt tip de pro. Noi alegem între hoţi şi oameni de treabă”. Așa deci lucrurile sunt alb și negru – cine nu votează PAS va vota hoții.

Această retorica este în mare parte lipsită de logică. Legatura lui Voronin&Reidman cu Plahotniuc este una veche și binecunoscută. Este evident că o decizie a acestora de aliere ar fi putut fi determinată de Plahotniuc. În același timp este la fel de binecunoscută ostilitatea dintre Dodon și Plahotniuc. Este evident pentru toată lumea ca după pirueta din iunie 2019 când Dodon a desemnat-o pe Maia Sandu premier, Plahotniuc a devenit dușmanul lui de moarte lui Dodon (apariția imaginilor cu „kulioașe„ compromiterea sistematică a acestuia de Plahotniuc, vin să confirme această realitate). Care ar fi logica pentru Dodon să între într-o cârdășie sinucigașă cu Plahotniuc, marii noștri „experți” nu se complică să explice.

Cine plătește acela comanda muzica

Este o chestiune notorie că PSRM este finanțat de la Moscova prin diverse metode: de la metode obscure cum sunt Bahamas și kulioacele, până la chestii mai fine – cum sunt Donațiile de vaccin Sputnik, aduse în Moldova der Igor Dodod. Este la fel de bine cunoscut că Moscova nu aruncă banii în vânt și cu atât mai mult nu va finanța proiecte pe care nu le controlează. În acest context, apare o întrebare legitimă: de ce propagandiștii de pe malurile Bâcului recurg la explicația universală – Plahotniuc, pentru a camufla implicarea Kremlinului în această campanie? Doar pentru a consolida mesajele electorale ale PAS, sau mai există și alte „motive”?

Pe de o parte, recurgând la „prăfuitul argument” Plahotniuc, de fapt se încearcă absolvirea rușilor de vina pentru distrugerea sistematică a RM. Dar, în contextul actual, așa numita renunțare la geopolitică, poate fi o diversiune cu o bătaie mult mai lungă – pregătirea unei viitoare coaliții PSRM sau Usatii. Fără implicarea Rusiei o astfel de coaliție pur și simplu nu va putea exista.

Să ajungi în anul 2021, să ai în Parlament un partid dominant cu secera și ciocanul – este o manevră clasică moscovită de a compromite imaginea R. Moldova. Toți partenerii noștri o sa zică că moldovenii au rămas blocați în anii pre-90, iar perspectivele de apropiere europeană vor fi iarăși abandonate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *