Politică

De ce Gavrilița și Sandu greșesc când spun mereu prin Europa că în R. Moldova este corupție

Efectele cumulative pe termen lung ale unei asemenea practici sunt extrem de grave. Uitați-vă la România și Bulgaria care nu sunt lăsate nici acum să adere la Schengen sub pretextul că… e multe corupție. Cine a creat această imagine, politicieni isterici de tipul Monica Macovei carea aparent aveau o singură țintă în viață, să facă praf imaginea României prin repetarea obsesivă a aceleiași fraze – dom’le nu mai putem de atâta corupție. Evident că atunci ținta „oamenilor buni” era PSD-ul, același PSD care a fost azi acceptat la guvernare de aceleași mironosițe politice.  

S-ar putea să fi nevoie de o dezbatere aparte dacă corupția cauzează sărăcie, sau este un efect al sărăciei. Dacă este un defect al funcționării statului care poate fi reparat sau dacă este un element cultural înfipt adânc în ADN.

Pentru că este imposibil să elimini de tot corupția, această țintă esta una foarte avantajoasă pentru politicienii populiști, pentru că mereu se poate găsi un corupt pe care să arunci vina pentru probleme existente. Lupta cu corupția neavând un indicator după care poate fi măsurat, nu vom ști niciodată cum stăm. Avem sau nu avem corupție? Cum măsurăm? Întrebarea e valabilă pentru ambele maluri, în România clica PNL-istă portretiza PSD-ul ca simbolul corupției, acum guvernează cu ei, mai e corupție în România sau nu?Același lucru îl putem întreba și despre Chișinău, cât era în opoziție, PAS-ul insista obsesiv pe corupție, acum ei sunt statul, mai avem corupție la nivel înalt în R.M?

Dacă politicienii și-ar propune să facă autostrăzi, spitale, școli, grădinițe, să atraga investitori străini, sau să coboare taxele pentru micii antreprenori am putea măsura asta foarte simplu. Anume din acest motiv, politicienii populiști își propun ținte cât mai abstracte. Cel mai probabil în câțiva ani ni se va spune că în 3 ani nu poți elimina corupția formată în 30 de ani și că mai e nevoie de un mandat. Iar votanții, ca niște oițe ascultătoare, vor merge să le dea iarăși votul…

14 decembrie 2021

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *