Social

De ce își părăsesc țara cetățenii moldoveni?

„Cauza numărul unu constă în faptul că oamenii câștigă tot mai puțini și mai puțini bani și e vorba de o criză sistemică. A doua cauză – oamenii beneficiază de tot mai puține servicii sociale în schimbul acelor taxe pe care le plătesc, adică ei tot mai puțin pot avea încredere în medicină și educație. Există și o a treia cauză – tot mai îngust devine câmpul de activitate, prin care oamenii se pot realiza. Și a patra cauză ține de acel ceva foarte imperceptibil și imposibil de descris – de speranță. Este vorba, într-un fel, de faptul dacă oamenii cred în aceea că va fi mai bine și că se va schimba ceva. Și foarte des răspunsul la această întrebare nu există. De aceea ei și pleacă”, a menționat Ian Feldman. 

În același context, Dinu Armașu, directorul Confederației Naționale a Patronatului, a spus că cei care au o mică afacere, decid să o vândă și să emigreze. 

„Ei fac aceasta, mai ales businessul mic și mijlociu, pentru că lor le este foarte greu să supraviețuiască în aceste timpuri. Accesul la credite aproape nu există și despre ce fel de afaceri putem vorbi când rata creditară constituie 25 de procente? Ce fel de business este acesta? Cum poți dezvolta vreo afacere în astfel de condiții? Adică, cineva totuși încearcă cumva să migreze pentru a descoperi, a cuceri piețe noi și pentru a se stabili treptat în alte locuri”, susține Dinu Armașu.

Citiți textul integral al discuției pe europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *