UcrainaUE / Nato

De ce le este greu statelor membre NATO să ajungă la un consens pentru primirea Ucrainei în Alianță

Pentru statele membre NATO este ”foarte dificil” să se ajungă la consens asupra unui calendar al aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlamtică, în timp ce se află în război, declară postului american ambasadoarea americană la NATO Julianne Smith relatează CNN.

”Ucrainenii înşişi vă vor spune că este nevoie să facă reforme suplimentare. Au făcut progrese bune într-o serie de reforme în sectoarele democtratic şi al securităţii, dar trebuie să continue în această direcţie”, a subliniat marţi Julianne Smith.

Ambasadoarea SUA la NATO reiterează că Ucraina a făcut deja paşi pozitivi, care au condus la conturarea de către NATO a procesului aderării, prin renunţarea la un obstacol major în calea Ucrainei către Alianţă – cerinţa unui Plan de Acţiune al Aderării (MAP).

Fiind întrebată despre acuzaţia lui Volodimir Zelenski cu privire la faptul că o lipsă a unui calendar al aderării incită Rusia să continue războiul, Smith a răspuns că statele membre s-au angajat asupra viitorului Kievului în NATO şi oferirii unei susţineri pe termen lung.

Preşedintele Rusiei, Vladimir ”Putin a presupus, atunci când a început acest război, că Occidentul se va uita în altă parte şi că până la urmă îşi va pierde interesul faţă de Ucraina. Realitatea este că ne aflăm de 500 de zile în război şi nimeni nu se duce nicăieri”, a declarat ea.

Statele Unite sunt ”încântate” că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski participă la summitul NATO de la Vilnius şi la primul Consiliu NATO-Ucraina, declară ea.

”Eu cred că acest lucru îi transmite lui (Vladimir) Putin un semnal foarte puternic”, subliniază ambasadoarea americană la NATO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *