Sănătate

De ce nu e bine să bei cafea pe stomacul gol

Cafeaua consumată la prima oră a dimineţii, imediat după trezire, are mai multe efecte nocive. Iată de ce nu e bine să bei cafea pe stomacul gol:

1. Creşte aciditatea stomacului

Când acidul clorhidric din stomac se află la un nivel echilibrat, mâncarea poate fi digerată uşor. Dar dacă bei cafeaua înainte de a mânca, aceasta intră în reacţie cu acidul şi provoacă disconfort şi arsuri.
Stimulat de acţiunea cafelei, stomacul eliberează mai mult acid, iar acesta atacă ţesuturile, ceea ce poate conduce la iritaţii şi infecţii ale tractului digestiv, ulcer şi reflux gastric.

2. Favorizează anxietatea

Când stomacul este gol, creierul funcţionează mai greu şi nu mai reuşeşte să producă suficientă serotonină. Iar dacă nivelul acesteia scade, se instalează starea de nelinişte şi depresia.
Cafeaua băută pe stomacul gol sporeşte anxietatea, stimulând activarea adrenalinei şi producţia de hormoni precum cortizolul, eliberat când stresul e ridicat. Cafeaua consumată pe stomacul gol provoacă o senzaţie de nelinişte şi de nervozitate.

3. Deshidratare

Cafeaua are efect diuretic şi provoacă deshidratare, mai ales când cofeina ajunge în stomacul gol. De aceea este indicat să consumi mai multe lichide pentru a menţine hidratarea organismului la un nivel normal.

4. Lipsa poftei de mâncare

Cafeaua băută pe stomacul gol provoacă arsuri gastrice, dar mai are un efect secundar – pierderea apetitului, mai ales dacă este consumată într-o cantitate mare.

O cană de cafea sau o ceaşcă mare poate da senzaţia de stomac plin „cu ceva”, iar astfel creierul este păcălit, iar foamea dispare. Acest proces îţi privează organismul de elementele nutritive pe care ar trebui să le primească în timp util, iar rezistenţa la stres şi la efort scade dramatic.
Există persoane care preferă să bea cafeaua pe stomacul gol pentru a nu mai mânca şi pentru a slăbi, dar este o alegere greşită, chiar periculoasă; micul dejun n-ar trebui să lipsească dintr-o dietă echilibrată.

Conform mai multor studii, momentul ideal pentru a bea cafea este după ora 10.00 până după micul dejun.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *