Actualitate

De ce nu ne vizitează extratereștrii?

Este indubitabil faptul ca, daca nu exista in sistemul nostru solar, viata exista cu siguranta in galaxie, desi nu putem stii deocamdata daca doar sub forme primitive sau sub aspectul unor civilizatii supertehnologizate. Care este, in acest sens, opinia celui mai mare fizician teoretician contemporan, Stephen Hawking? Una dezamagitoare pentru fanii extraterestrilor…

Intr-o faimoasa prelegere privind viata in Univers, savantul britanic se intreaba: „Care sunt sansele sa descoperim vreodata forme extraterestre de viata sau sa exploram galaxia?” Daca argumentele privind cronologia aparitiei vietii pe Terra sunt corecte, spune Hawking, „ar trebui sa existe multe stele ale caror planete sa sustina forme biologice vii. Unele dintre aceste sisteme stelare s-ar fi putut forma cu 5 miliarde de ani inaintea Pamantului. Prin urmare, ar trebui ca galaxia sa colcaie de viata. Si totusi, lucrurile nu stau deloc asa”.

Inteligenta, un rezultat improbabil al evolutiei

Stephen Hawking se arata sceptic in ceea ce priveste vizitele unor fiinte extraterestre pe Terra si considera ca avem mai curand de-a face cu un fenomen cultural „indus” de media, in scopuri mercantile. „Posibilitatea ca OZN-urile sa fie dispozitive de zbor apartinand altor civilizatii este practic nula. Ele ar putea fi fenomene naturale sau manifestari fizice neconventionale dar in nici un caz nu e vorba aici de tehnologii extraterestre. Cred ca orice vizita din partea unor fiinte extraterestre ar trebui sa fie mult mai evidenta si probabil mult mai neplacuta”. Hawking nu neaga faptul ca in univers exista civilizatii avansate dar este de parere ca acestea nu ne viziteaza si nici nu o vor face prea curand.

„Poate ca teoria aparitiei spontane a vietii este gresita si Pamantul este singura planeta din universul observabil unde acest fenomen s-a produs. O alta posibilitate ar fi ca sistemele reproductive, ca de pilda celulele, sa existe pe multe planete, dar majoritatea acestor forme de viata extraterestra nu evolueaza in fiinte inteligente”. Apa rece cu care se imbata fanii extraterestrilor ar fi, in opinia ilustrului fizician, ideea ca viata inteligenta este o consecinta a evolutiei, desi este mult mai probabil ca evolutia sa fie un proces intamplator, inteligenta fiind doar unul dintre nenumaratele deznodaminte ale evolutiei formelor de viata.

Pe de alta parte, Hawking afirma ca un alt motiv pentru care niste extraterestrii hiper inteligenti nu ne vor vizita ar fi ca formele de viata inteligente au o durata de supravietuire relativ redusa. Prin comparatie, formele de viata microbiene au tendinta sa supravietuiasca oricarei catastrofe globale si daca, de pilda, maine Pamantul ar fi lovit de un asteroid urias, oamenii si majoritatea absoluta a speciilor de plante si animale ar disparea rapid, in vreme ce organismele primitive ar supravietui fara probleme, reluand sau nu ciclul evolutiv care a dus la aparitia omului.

„Au fost necesari 2,5 miliarde de ani sa se ajunga de la entitati unicelulare la fiinte pluricelulare, precursorii necesari ai inteligentei, ceea ce reprezinta o fractiune insemnata din viata unei stele, inainte ca aceasta sa exlodeze. Prin urmare, probabilitatea dezvoltarii de forme inteligente de viata este redusa si chiar daca ne putem astepta sa gasim viata in galaxie, este aproape imposibil sa gasim si inteligenta”, considera Hawking.

Via Descopera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *